« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
Printani elektricitet

Baterije od papira

POGLEDAJTE VIDEO - Baterije rađene od običnog papira za kopiranje mogle bi biti budućnost skladištenja energije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (YouTube)
Više o

baterije

,

papir

Pristup se bazira na ugljenim nanocijevima - sićušnim cilindrima od ugljika - koji sakupljaju električno punjenje. I dok su baterije bazirane na nanocijevima već poznate, pristup na bazi papira mogao bi omogućiti jeftiniju izradu.

Zbog svoje strukture od milijun sićušnih, međusobno povezanih vlakana, papir je dobro sredstvo za izradu ugljenih nanocijevi, omogućujući bazu za izradu baterija. Osim toga papir je mehanički čvrst, može ga se saviti, puno lakše nego metalne ili plastične površine koje se trenutno koriste za izradu.

Upotreba papira smanjuje ukupnu težinu baterija za 20 posto.Uz to, takve baterije brzo oslobađaju energiju. To je koristan učinak za uređaje koji trebaju brzi pritok energije, poput električnih vozila.

Voditelj istraživanja Liangbing Hu, objašnjava kako je najvažniji aspekt demonstracije taj što je papir jeftin i dostupan materijal, što čini široku upotrebu u tehnologiji izglednom. ˝Standardni papir za kopiranje može biti odlična solucija u skladištenju energije na efikasniji i jeftiniji način˝, dodaje Hu.

08.12.2009. 18:17:23
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh