« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
Kopenhagen

Bogati i siromašni pokušavaju se dogovoriti za spas Zemlje

Neke od najsiromašnijih zemalja planeta strahuju da će najteži teret biti prepušten njima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

klimatske promjene

,

Kopenhagen

,

zagađenje

Zemlje u razvoju pozvale su u srijedu bogate zemlje da preuzmu najveći dio troška borbe protiv zagrijavanja planeta, dok jedan danski dokument izaziva zabrinutosti u vezi s tom temom.

Predstavnici 192 zemlje nazočne na konferenciji o klimi u Kopenhagenu pokušavali su u srijedu premostiti jaz koji dijeli bogate i siromašne zemlje.

Zemlje u razvoju kritizirale su dva nacrta zaključaka summita koji završava 18. prosinca, a koji su pripisani Danskoj i Kini.

Neke od najsiromašnijih zemalja planeta strahuju da će najteži teret biti prepušten njima. One traže nekoliko milijardi dolara pomoći od bogatih zemlja kako bi se suočile s izazovima zagrijavanja planeta.

Diplomati zemalja u razvoju i ekolozi žalili su se da je danski domaćin prejudicirao zaključke razgovora svojim prijedlogom teksta. Taj bi dokument dopustio bogatim zemljama manje smanjenje emisije stakleničkih plinova, dok bi siromašne morale ispuniti puno zahtjevnije zadatke.

"Udovoljava se bogatima i moćnima, a ne radi se u korist većine država koje traže pravedno i ambiciozno rješenje", rekla je Kim Carstensen iz Svjetskog fonda za prirodu (WWF).

Prijedlogom koji se pripisuje Kini predlaže se produžetak protokola iz Kyota iz 1997. koji od 37 razvijenih zemalja traži da za 5,2 posto smanje emisiju plinova do 2012. u odnosu na razine iz 1990.

Siromašne zemlje drže da bi dvostruka mjerila bila najbolji pristup za zadržavanje načela "zajedničkih različitih odgovornosti" koje priznaje protokol iz Kyota. (hina/metro-portal)

09.12.2009. 17:29:52
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh