« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 10 mjeseci
HMMM...

Klima ili ventilator, što je bolje?

Iako vam ventilatori i klima uređaji pomažu da se ohladite na vrlo različite načine, oba prvenstveno koriste rashladnu snagu isparavanja

Kako se rashladiti?
Kako se rashladiti? (Arhiva)
Više o

klima

,

ventilator

Ventilatori pušu zrak koji dolazi do naše kože, a to o potiče isparavanje vlage. Isparavanje je endotermni proces, što znači da vlaga apsorbira toplinu iz svoje okoline dok se pretvara u paru. Ventilatori ne hlade cijelu prostoriju nego samo vas.

Klima uređaji koriste isti mehanizam, ali na daleko složeniji način. Unutar klima uređaja nalazi se zavojnica rashladne tekućine koja neprestano isparava i kondenzira. Zrak se uvlači u klima uređaj i hladi procesom isparavanja. Proces kondenzacije događa se negdje drugdje u jedinici, omogućujući zračenje topline izvan vašeg doma.

Što je skuplje?

Potrebno je znatno više energije za klima uređaj nego za ventilator. Zbog toga je ventilator energetski učinkovitija i isplativija opcija. Ventilator koristi oko 1 posto struje koju troše klima uređaji. Ako ostavite ventilator uključen 24 sata, i dalje će potrošiti manje energije nego klima uređaj u 15 minuta, piše USA Today. Ipak, ni ventilatori nisu idealni u svakoj situaciji.

 

Pri izuzetno visokim temperaturama trebali biste izbjegavati korištenje ventilatora jer ponekad mogu pojačati dehidraciju i neravnotežu elektrolita. Zbog toga i Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučuje korištenje ventilatora samo pri temperaturama nižim od 35°C.

Povećana cirkulacija vrućeg zraka i isparavanje znoja zapravo mogu dovesti do nekih problema vezanih uz vrućine, poput toplinske iscrpljenosti.

Ventilatori također ne smanjuju ukupnu vlažnost, a od vlage vam može biti vruće. U vlažnim danima, znoj će sporije isparavati s vaše kože, što dodatno ograničava učinkovitost ventilatora. Također, ventilator neće biti pretjerano učinkovit ako sjedite nekoliko metara od njega.

S druge strane, klima uređaji su najbolja opcija kada želite rashladiti veće površine. Također, klima uređaji pomažu i u uklanjanju vlage iz zraka, a uz to su najbolji izbor kada su temperature više od 35°C.

23.06.2022. 21:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    24.06.2022. 19:53
    Ventilator je bolji
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh