« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
ICRC-OVA PROCJENA

Kirgistan: Stotine mrtvih u sukobima

UNHCR strahuje od daljnjeg širenja sukoba u zemlji, izbjeglice se sklanjaju u džamije i bolnice

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (YouTube)
Više o

izbjeglice

,

UNHCR

,

ICRC

,

protuvladin skup

U sukobima u Kirgistanu život je izgubilo više stotina ljudi, ocijenio je u utorak Međunarodni odbor Crvenoga križa (ICRC), prenoseći informacije svojih ekipa na terenu.

"Naše ekipe na terenu ocijenile su nakon posjeta mrtvačnici u Ošu (na jugu zemlje) da broj žrtava premašuje službenu brojku" od 170 koju je objavilo kirgistansko ministarstvo zdravstva, rekao je Christian Cardon, glasnogovornik ICRC-a.

"Još ne možemo reći koliko je točno trupala pokopano, identificirano i prebrojano, a neka nisu ni izvučena", rekla je humanitarna organizacija sa sjedištem u Ženevi.

"U zadnja 24 sata u Ošu je nešto mirnije, premda su napetost i strah još snažni, a stanje je nestabilno, napose u Džalal-Abadu", rekla je Severine Chappaz, zamjenica izaslanice ICRC-a u Kirgistanu, dodavši ipak da "nema jasnu sliku o onome što se događa izvan Oša".

>> Kirgistan u kaosu

Visoko povjerenstvo UN-a za izbjeglice (UNHCR) objavilo je pak u utorak da strahuje od širenja nasilja u Kirgistanu, "etničkoj bačvi s barutom", gdje je pred nedavnim sukobima svoj dom napustilo oko 275.000 ljudi.

>> Rusija bi mogla vojno intervenirati u Kirgistanu

Tisuće ljudi, među kojima su stotine bolesnika i ranjenika, traže utočište u džamijama i bolnicama u Ošu, izvijestile su ekipe ICRC-a. (hina/metro-portal)

15.06.2010. 22:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh