« Svijet
objavljeno prije 14 godina
OPASNO STANJE

Rusija bi mogla vojno intervenirati u Kirgistanu

Savez na čijem je čelu Rusija, a čini ga nekoliko zemalja iz bivšeg SSSR-a ne isključuje mogućnost vojne intervencije u Kirgistanu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Rusija

,

Kirgistan

,

vojna intervencija

Time bi se okončali krvavi međuetnički sukobi u toj središnjoj azijskoj državi, a ruski predsjednik Dmitrij Medvedev ocijenio je kako se stanje u Kirgistanu "ne može tolerirati" te da je "iznimno opasno" za cijelu regiju, izvijestile su ruske novinske agencije.

Tijekom hitno sazvanog i održanog sastanka Organizacije sporazuma o kolektivnoj sigurnosti (ODKB), u ponedjeljak je u Moskvi izneseno da se "ne isključuje moguće pribjegavanje svim raspoloživim sredstvima kojima savez raspolaže, a riječ je o mogućoj intervenciji u Kirgistanu, čiji je cilj okončanje nastale situacije", izjavio je predsjednik Vijeća te organizacije Nikolaj Patrušev.

"Razgovarali smo o mjerama koje ćemo iznijeti predsjednicima zemalja članica" organizacije, čiji je član i Kirgistan, rekao je, ne navodeći imena država. Sastanak ODKG-a sazvao je ruski predsjednik Dmitrij Medvedev. Organizacija, koju neki stručnjaci smatraju azijskim NATO-om, a svrha mu je ojačati ruski utjecaj u regiji, osnovala je vlastite snage za hitne intervencije.

"Stanje u Kirgistanu ne može se tolerirati, ljudi umiru i prolijeva se krv u etničkim sukobima. To je za regiju iznimno teška situacija i zato ćemo učiniti sve što možemo kako bismo takvo stanje prekinuli", rekao je ruski predsjednik. (hina/metro-portal)

15.06.2010. 08:13:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh