« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
SUSJEDSKI ODNOSI

Tadić navija za cjelovitost Bosne i Hercegovine

Osim njenoga jedinstva, srbijanski predsjednik podržava i proces intergriranja BiH u Europsku uniju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Srbija

,

Boris Tadić

,

BiH

,

Bosna i Hercegovina

,

Ratko Mladić

,

Sulejman Tihić

,

Bengazi

Srbijanski predsjednik Boris Tadić u utorak je izjavio da Srbija snažno podupire integritet i cjelovitost Bosne i Hercegovine, te sve što se dogovore predstavnici dva entiteta i tri konstitutivna naroda, dok je predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Sulejman Tihić istaknuo da su dobri prijateljski odnosi sa susjedima u regiji strateški cilj BiH.

Tadić je, u zajedničkom obraćanju novinarima nakon sastanka sa Tihićem, kazao da je načelo nenametanja rješenja načelo iza kojega stoji Srbija i on kao njezin predsjednik, te da Srbija podupire europske integracije BiH.

"Mi danas šaljemo poruku čitavoj Europi i svijetu da je prostor zapadnog Balkana prostor pomirenja i trajnog mira te politički i geostrateški prostor koji želi biti integriran u Europsku uniju", kazao je Tadić. Dodao je kako u tom smislu svaka zemlja, političar, predsjednik i premijer, nemaju pravo niti obavezu voditi računa samo o interesima svoje zemlje i građana, već moraju voditi računa o interesima svih građana i svih zemalja zapadnog Balkana.

>> Do razbijanja cjelovitosti BiH vjerojatno neće doći

"Integracija naših zemalja i čitavog zapadnog Balkana, tu mislim i na Hrvatsku, Crnu Goru, Makedoniju i Albaniju, znači da mi prihvaćamo i europske vrijednosti. Jedna od njih je da oni koji su izvršili ratni zločin ... moraju odgovarati pred sudovima, odazvati se zahtjevima tužiteljstava i pravna procedura se mora poštivati", kazao je Tadić. Srbija će, kako je rekao, u tom smislu sve učiniti na dovršenju suradnje s Haaškim tribunalom te uhićenju odbjeglih haaških optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Tihić je izjavio kako bi između BiH i Srbije trebali biti uspostavljeni posebni odnosi, sukladno Daytonskom sporazumu, što, kako je rekao, ne umanjuje i ne devalvira odnose između Srbije i entiteta. "Zalažemo se za BiH kao državu ravnopravnih naroda, i Srba i Hrvata i Bošnjaka i svih ostalih", istaknuo je Tihić, koji je i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) u BiH.

>> Srbija želi da BiH ostane cjelovita

Navevši kako se prošlost ne može zaboraviti, Tihić je istaknuo kako se ne smije živjeti u prošlosti te ukazao na neophodnost kažnjavanja svih odgovornih za ratne zločine te pronalaženja nestalih i njihovo dostojanstveno pokapanje. "SDA i ja osobno promoviramo politiku dijaloga, dogovora i kompromisa, kako u BiH, tako i u regiji. I ovaj posjet Srbiji, razgovori na svim razinama, sa svim dužnosnicima, treba biti poticaj za još bolje odnose jer strateški interes BiH su dobri prijateljski odnosi sa našim susjedima", naveo je Tihić.

>> Tadić se ne slaže s Mesićevom ocjenom Dodikove politike

Tihić u Srbiji predvodi visoko državno i stranačko izaslanstvo u kojem su i premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović, koji se tijekom dana sastao sa srbijanskim premijerom Mirkom Cvetkovićem, te ministar sigurnosti Sadik Ahmetović, kojega je primio srbijanski ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić. (hina/metro-portal)

15.06.2010. 20:49:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh