« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
MELISSA CHAN

Kinezi protjerali novinarku Al Jazeere

Posljednji put Kina je protjerala novinare 1998. kad su protjerani jedan japanski i jedan njemački novinar jer su navodno došli u posjed državnih tajni

Melissa Chan je izvještavala za engleski kanal Al Jazeere od 2007. te je imala svoj Twitter profil s više od 1.400 followera
Melissa Chan je izvještavala za engleski kanal Al Jazeere od 2007. te je imala svoj Twitter profil s više od 1.400 followera (Twitter)
Više o

Kina

,

novinari

,

Al Jazeera

Nakon što su kineske vlasti odbile produžiti vizu njihovom dopiniku, katarska je Al Jazeera zatvorila svoj kineski ured, što je prvi put da se ovako nešto dogodilo u više od 10 godina, prenosi Hina.

Melissa Chan je izvještavala za engleski kanal Al Jazeere od 2007. te je imala svoj Twitter profil s više od 1.400 followera.

Klub stranih dopisnika u Kini (FCCC) priopćio je da je odluka kineskih vlasti uslijedila nakon što su izrazile nezadovoljstvo izvještavanjem Al Jazeere, uključujući i neke dokumentarce koji su proizvedeni izvan Kine.

Kineske vlasti također su navele da je Chan, američka državljanka, prekršila određena pravila i zakone, navodi FCCC.

"Ovo je najekstremniji primjer prakse u kojoj se novinarske vize koriste za cenzuru i pritisak na strane dopisnike u Kini", stoji u priopćenju kluba u čijem je odboru bila Chan.

Posljednji put Kina je protjerala novinare 1998. kad su protjerani jedan japanski i jedan njemački novinar jer su navodno došli u posjed državnih tajni.

Kina je proteklih godina uvela ograničenja u radu stranih novinara zbog bojazni da bi se prosvjedi iz Sjeverne Afrike i Bliskog istoka mogli proširiti i na Kinu.

Al Jazeera je objavila nekoliko kritičkih priloga o Kini, uključujući i onaj koji se bavio iskorištavanjem zatvorenika za proizvodnju namijenjenu zapadnim tržištima.

08.05.2012. 12:36:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh