Metro-portal.hr

objavljeno 08.05.2012. 12:36:44
MELISSA CHAN

Kinezi protjerali novinarku Al Jazeere

Posljednji put Kina je protjerala novinare 1998. kad su protjerani jedan japanski i jedan njemački novinar jer su navodno došli u posjed državnih tajni

Melissa Chan je izvještavala za engleski kanal Al Jazeere od 2007. te je imala svoj Twitter profil s više od 1.400 followera
Melissa Chan je izvještavala za engleski kanal Al Jazeere od 2007. te je imala svoj Twitter profil s više od 1.400 followera (Twitter)

Nakon što su kineske vlasti odbile produžiti vizu njihovom dopiniku, katarska je Al Jazeera zatvorila svoj kineski ured, što je prvi put da se ovako nešto dogodilo u više od 10 godina, prenosi Hina.

Melissa Chan je izvještavala za engleski kanal Al Jazeere od 2007. te je imala svoj Twitter profil s više od 1.400 followera.

Klub stranih dopisnika u Kini (FCCC) priopćio je da je odluka kineskih vlasti uslijedila nakon što su izrazile nezadovoljstvo izvještavanjem Al Jazeere, uključujući i neke dokumentarce koji su proizvedeni izvan Kine.

Kineske vlasti također su navele da je Chan, američka državljanka, prekršila određena pravila i zakone, navodi FCCC.

"Ovo je najekstremniji primjer prakse u kojoj se novinarske vize koriste za cenzuru i pritisak na strane dopisnike u Kini", stoji u priopćenju kluba u čijem je odboru bila Chan.

Posljednji put Kina je protjerala novinare 1998. kad su protjerani jedan japanski i jedan njemački novinar jer su navodno došli u posjed državnih tajni.

Kina je proteklih godina uvela ograničenja u radu stranih novinara zbog bojazni da bi se prosvjedi iz Sjeverne Afrike i Bliskog istoka mogli proširiti i na Kinu.

Al Jazeera je objavila nekoliko kritičkih priloga o Kini, uključujući i onaj koji se bavio iskorištavanjem zatvorenika za proizvodnju namijenjenu zapadnim tržištima.

08.05.2012. 12:36:44
http://metro-portal.hr/kinezi-protjerali-novinarku-al-jazeere/70767/