« Život
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
DEFORMACIJA

Ima li nade za ovu mladu djevojku?

Kineskinja iz siromašne obitelji bori se protiv kronične deformacije kostiju koja joj uništava lice

(Arhiva)
Više o

bolest

,

tumori

,

deformacije

,

zdrave kosti

,

Fibrozna displazija

,

Wu Xiaoyan

Lice 22-godišnje Kineskinje Wu Xiaoyan je potpuno deformirano. No, iza ogromnog tumora skriva se jaka mlada žena koja se bori protiv zloćudne bolesti koja joj svakog dana nanosi veliku bol.

Xiaoyan pati od rijetke kronične deformacije kostiju, fibrozne displazije zbog koje joj kosti i tkivo lica rastu nekontrolirano, a počeli su se stvarati i tumori koji uzrokuju otečenost.

S devet godina joj je dijagnosticiran tumor vidnog živca, ali njena siromašna obitelj nije raspolagala s novcem za liječenje. Xiaoyan je tako s vremenom oslijepila, a tumor se proširio po mozgu i nastavio deformirati lice. U međuvremenu je izgubila njuh i ne može disati kroz nos.

"Tumor trenutno zauzima dvije trećine lica pacijentice i jednu trećinu mozga. Kombinacija kemoterapije i zračenja te rizična operacija bi možda mogla dati pozitivan rezultat", rekla je Dr. Liaoguiqing iz bolnice u Zhejiangu.

Troškovi terapije iznosili bi najmanje 20.000 eura što je čitavo bogatstvo uzme li se u obzir da prosječna godišnja primanja kineskog seljaka ne prelaze 300 eura.

Diljem svijeta registrirana su 150.000 slučajeva fibrozne displazije, ali je u samo tri posto njih zabilježen izuzetno težak oblik te bolesti kakvu ima Xiaoyan.

Fibrozna displazija je bolest kostiju zbog koje se one deformiraju, uzrokuju bolove i slabije su otporne na frakture. Uglavnom pogađa kosti glave, rebra, nadlaktice, zdjelice, bedra i goljeničnu kost, a manje kralješke. Smatra se da je bolest genska, ali ne i nasljedna.

Bolest se pojavljuje u dječjoj dobi, a prvi simptomi obično su vidljivi do desete godine života. Moderna medicina u mogućnosti je ukloniti posljedice bolesti (npr. odstranjivanjem deformiranog tkiva), ali još uvijek ne postoji mogućnost trajnog izlječenja.

01.04.2010. 16:14:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh