« Život
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
HEMOGLOBINSKI FILTRI

Cigarete sadrže svinjsku krv?

Duhanska industrija diljem svijeta poznata je po tome što krije sastojke svojih proizvoda opravdavajući se kako je u pitanju poslovna tajna

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

cigarete

,

krv

,

svinje

,

duhanska industrija

,

hemoglobin

,

filtar

Profesor Simon Chapman sa Sveučilišta Sydney nedavno je upozorio na jedno nizozemsko istraživanje koje je identificiralo čak 185 načina industrijske uporabe svinja - među njima našao se i hemoglobin iz svinjske krvi koji se upotrebljava za proizvodnju filtara na cigaretama, javlja Daily Telegraph. Proizvodnja cigareta poprilično je tajnovita, ali Chapman napominje da to istraživanje daje sasvim novi uvid u to područje. Logično je zaključiti da će pripadnici muslimanske i židovske vjeroispovijesti burno reagirati na to. „Mislim da će se pojaviti određene grupe (revnih vjernika) koje će činjenicu da u cigaretama ima svinjske krvi smatrati vrlo uvredljivom", rekao je profesor Chapman. Islamska i židovska zajednica te stvari smatra vrlo ozbiljnima, a sigurno neće šutjeti ni vegetarijanci.

Duhanska industrija diljem svijeta poznata je po tome što krije sastojke svojih proizvoda opravdavajući se kako je u pitanju poslovna tajna. Bilo kako bilo, Nizozemci su im pomrsili konce. U spomenutom istraživanju, nizozemski su znanstvenici otkrili hemoglobin iz svinjske krvi koji se upotrebljavao u proizvodnji filtara cigareta; taj je sastojak u biti poboljšavao sposobnost filtara da zadrže štetne kemikalije prije nego li se nađu u plućima pušača.

U Grčkoj je, na primjer, pronađena barem jedna marka cigareta u kojoj se nalazio hemoglobin. Da ste vjernik, bilo po okriljem Islama ili Židovstva, sigurno biste htjeli znati istinu. Ali ne možete je saznati jer proizvođači cigareta ne moraju navesti detaljne podatke o procesu proizvodnje, a kamo li o sastojcima koji su 'poslovna tajna'. Sigurno će biti onih koji će postavljati pitanja poput onoga zašto ljudi uopće puše, uz napomenu da to ionako rade na vlastiti rizik. Iako to drži vodu, jer pušenje je štetno, nije pravedno prema potrošačima, naročito potrošačima vjernicima skrivati nešto što bi ih moglo uvrijediti i naštetiti im i van domene tjelesnoga zdravlja.

01.04.2010. 14:08:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh