« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
OBRANA NACIONALNIH INTERESA

Kineski predsjednik pozvao mornaricu da bude spremna za borbu

Hu Jiantao pozvao je kinesku mornaricu da "odlučno ubrza modernizaciju i provede intenzivne pripreme za borbu" kako bi "zajamčila nacionalnu sigurnost i svjetski mir"

Fotografija vijesti
Više o

Kina

,

Hu Jintao

,

ratna mornarica

,

svjetski mir

,

nacionalni interesi

Kineski predsjednik Hu Jiantao u utorak je pozvao kinesku mornaricu da bude spremna za borbu i nastavi se modernizirati kako bi mogla braniti nacionalnu sigurnost Kine, javila je agencija Xinhua, piše Hina.

Hu je mornaricu pozvao da "odlučno ubrza modernizaciju i provede intenzivne pripreme za borbu" kako bi "zajamčila nacionalnu sigurnost i svjetski mir".

Kineske pomorske ambicije već neko vrijeme uzrokuju zabrinutost njezinih susjeda i SAD-a, a Hu je svoju izjavu dao pred dužnosnicima utjecajnoga Središnjeg vojnog povjerenstva, kojem je na čelu, i u nazočnosti svojega vjerojatnog nasljednika Xija Jinpinga, koji mu je zamjenik i u povjerenstvu i u državnoj vlasti.

"Naše djelovanje moramo usmjeriti na nacionalnu obranu i jačanje vojnih kapaciteta", rekao je Hu u pisanoj izjavi objavljenoj na vladinoj internetskoj stranici.

Kineska Narodnooslobodilačka vojska, najveća vojna sila na svijetu, još je uglavnom kopnena vojska, ali mornarica dobiva sve važniju ulogu u skladu sa sve većim pomorskim ambicijama zemlje.

U studenom je premijer Weng Jiabao upozorio na miješanje "vanjskih snaga" u regionalne i teritorijalne prijepore, uključivo i one u Južnom kineskom moru, strateški važnu području bogatu sirovinama i energentima na koje nekoliko država polaže pravo.

Kina tvrdi da od davnina ima suverena prava nad cijelim Južnim kineskim morem, a Vijetnam, Filipini, Malezija i Bruneji potražuju dijelove teritorija u tom moru i optužuju Peking za povećanu agresivnost u tome području.

Službeni Peking u studenom je najavio pomorske vježbe u Pacifiku, pošto je američki predsjednik Barack Obama poručio da Sjedinjene Američke Države ostaju u tome području kao pacifička sila.

06.12.2011. 18:35:20
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh