« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 3 mjeseca
POŠTIVANJE KRITIKA

Vojska daje egipatskom premijeru veće ovlasti

Egipatska vojska odlučila je novom premijeru Kamal u al-Ganzuriju dati "predsjedničke ovlasti osim onih glede pravosuđa i oružanih snaga"

Fotografija vijesti
Više o

vojska

,

Egipat

,

nova Vlada

,

premijer

,

vlada nacionalnog spasa

,

ovlasti

Novi egipatski premijer u utorak je izjavio da će mu vojska koja upravlja zemljom dati jače ovlasti, izvijestile su državne novinske agencije, pošto su kritičari optužili vojsku da prošloj vladi nisu dali dovoljno ovlasti, javlja Hina.

Kamal al-Ganzuri, koji sastavlja "vladu nacionalnog spasa", rekao je da će vojska u roku od "nekoliko sati" objaviti odluku kojom će premijeru predati "predsjedničke ovlasti osim onih glede pravosuđa i oružanih snaga". Al-Ganzuri nije naveo druge pojedinosti.

Egipatska vojska je čuvala svoje interese od civlinog nadzora, no pod pritiskom prosvjednika izjavila je rekla da će prepustiti vlast civilima nakon predsjedničkih izbora sredinom 2012., brže nego je planirala.

Imenovanje 78-godišnjeg Ganzurija kritizirali su prosvjednici koji zahtijevaju da se sustav potpuno "očisti" jer je on bio premijer devedesetih godina prošlog stoljeća pod svrgnutim predsjednikom Hosnijem Mubarakom. Ganzuri još treba imenovati svoju vladu.

06.12.2011. 17:15:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh