« Život
objavljeno prije 9 godina i 8 mjeseci
FILANTROP

Kineski Bill Gates poklanja 560 milijuna eura

Chen Guangbiao je "Kineski filantrop broj 1", želi donirati svoje bogatsrvo te potaknuti druge bogataše da učine isto

Novac
Novac (Shutterstock)
Više o

Bill Gates

,

bogatstvo

,

donacija

,

filantropija

,

Apolo

Chen Guangbiao, 42-godišnji Kinez kojega se bogatsvo procjenjuje na 560 milijuna eura, predstavlja se kao najveći filantrop u Kini i najavljuje da će bogatstvo pokloniti karitativnim udrugama, a cilj mu je privoljeti što više kineskih milijunaša da ga slijede.

Odrastao u siromašnoj pokrajini, Chen je u doba Kulturne revolucije iskusio glad koja je uzela živote dvoje od njegovih sestara i braće i pravi je "self-made man" koji je počeo ni od čega te se obogatio na poslovima rušenja i recikliranja otpada.

>>Bogataš poklonio sve što ima - 25 milijuna kuna

"Ako imate čašu vode, popit će je jedna osoba. Kanta voda napojit će vašu obitelj, a posjedujete li rijeku morate je podijeliti sa svima", rekao je Chen, razočaran što tako ne misle i drugi kineski bogataši.

Kineski filantrop broj 1

Chen Guangbiao postao je ljubimac medija jer se zauzima za očuvanje okoliša i osuđuje sve dublji jaz između ultrabogatih Kineza i siromašnih slojeva. Već je podijelio 150 milijuna eura humanitarnim udrugama i na posjetnicama dao ispisati "Kineski filantrop broj 1".

Idućeg tjedna američki milijarderi Bill Gates i Warren Buffet trebaju na večeri 29. rujna u Pekingu pozvati kineske "kolege po novcu" da slijede njihov primjer i da bogatstvo daruju u dobrotvorne svrhe, a Chen je razočaran što se samo mali broj milijardera spremno odazvao pozivu.

Gates i Buffet su drugi i treći najbogatiji ljudi na svijetu, prema časopisu Forbes koji je objavio da je Kina lani imala 64 milijardera, a Sjedinjene Države 403.

Prema službenim podacima u Kini rastu izdvajanja u dobrotvorne svrhe usporedo s gospodarskim rastom. U 2009., darovano je 3,8 milijardi eura, a rekordna je bila 2008., s 12,3 milijarde eura, kada je na darivanje potaknuo katastrofalan potres u pokrajini Sečuan s 87.000 žrtava.(hina/metro-portal)

23.09.2010. 19:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh