« Život
objavljeno prije 10 godina i 1 mjesec
QUECHUA

Peru: Otkriveno pismo s tragovima izumrlog jezika

Izumrlim jezikom govorili su narodi sjevernoga Perua, a arheolozi su pronašli pismo sa sustavom brojeva

Peru: Otkriveno pismo s tragovima izumrlog jezika
Peru: Otkriveno pismo s tragovima izumrlog jezika (Wikipedia)
Više o

Tex Willer

,

7-Eleven

,

Animals

Arheolozi su na nalazištu u Peruu pronašli pismo na čijoj su poleđini ispisani brojevi na izumrlom jeziku kojim su govorili narodi sjevernoga Perua. Međunarodna skupina arheologa pronašla je pismo ispod ruševina dominikanskog samostana u blizini Trujilla, 560 km sjeverno od glavnoga grada Lime.

"Naši istraživači otkrili su da je na pismu zabilježen sustav brojeva jezika koji je nestao prije nekoliko stotina godina", rekao je Jeffrey Quilter, arheolog iz harvardskog arheološkog i etnološkog muzeja Peabody. Na fotografiji pisma prikazan je stupac brojeva napisanih na španjolskom i zatim prevedenih na jezik za koji znanstvenici tvrde da je izumro.

"Otkrili smo jezik koji nitko nije čuo od 16. ili 17. stoljeća", rekao je Quilter dodajući kako se čini da je jezik bio pod utjecajem quechua jezika kojim još govore milijuni ljudi diljem Anda. Quilter je dodao kako je možda riječ o jeziku koji su španjolski kolonizatori nazivali 'pescadora', odnosno 'ribarski jezik' jer su njime govorili ribari sa sjeverne peruanske obale. Dosad nisu pronađeni pisani spomenici jezika 'pescadora'.

Pismo je bilo zatrpano pod ruševinama stare crkve u arheološkom kompleksu otkrivenom 2008. No, Quilter je istaknuo kako su arheolozi odlučili tajiti otkriće sve dok ne pronađu i znanstvene dokaze da je posrijedi izumrli jezik. "Mislim da mnogi i ne shvaćaju koliko se jezika govorilo prije otkrića Amerike", rekao je Quilter. "Lingvistički je odnos između španjolskih osvajača i starosjedilaca bio vrlo složen." (hina/metro-portal)

23.09.2010. 16:40:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh