« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci

Kina uvodi kontrolu cijena

Ekonomski div intervenirao je zbog galopirajućeg rasta cijena prehrambenih artikala i goriva

SVINJETINA je u Kini u studenome poskupjela za 50 posto
SVINJETINA je u Kini u studenome poskupjela za 50 posto (AFP)

KINESKE vlasti jučer su objavile odluku o privremenim mjerama za zaustavljanje inf lacije, javlja BBC.

Strah od nemira

Cijene hrane u Kini u studenome su porasle za 18 posto, a cijena svinjetine za čak 50 posto. Prema odluci državnog vrha, svaki prodavač i proizvođač koji bude dodatno povisivao cijene bit će kažnjen visokom globom.

Nakon 20 godina
Kineske obitelji sa slabijim prihodima, koje se broje stotinama milijuna, sada troše između 30 i 50 posto prihoda na hranu.
Rast cijena hrane označen je kao problem koji najviše brine stanovništvo Kine, više od korupcije i nedostatne zdravstvene skrbi.
Ovo je prvi put u posljednjih 20 godina da kineska administracija uvodi mjere kontrole cijena na tržištu koje je dugo bilo slobodno. 

Inflacija je tradicionalno u Kini povezana s građanskim nemirima, pa ova odluka Komunističke partije Kine govori o nervozi vladajuće strukture, prenosi BBC. Ekonomski stručnjaci su skeptični oko toga hoće li ova mjera profunkcionirati, jer kontrola cijena često vodi do praznih polica u prodavaonicama.

Osim toga, Kina je uvela i mjeru smanjenja izvoza riže. UN je odmah reagirao upozorenjem da ta mjera može prouzročiti ozbiljne probleme široj regiji. Svjetski program za hranu poručio je Kini da mjera ograničenja izvoza, koju su odmah uveli i Indija te Vijetnam, može dovesti do akutne nestašice hrane. No, kineski državni vrh odlučio se svim načinima boriti protiv inf lacije, koja je u toj zemlji dosegla najvišu razinu u posljednjih 11 godina.

Zamrzavanje troškova

Premijer Wen Jiabao jučer je najavio i zamrzavanje cijene goriva, usprkos galopirajućem porastu cijena sirove nafte u svijetu. Visina naplate komunalija, kao što je voda, u Kini će također biti zamrznuta, kao i cijene javnog prijevoza, objavila je jučer kineska vlada na svojim internetskim stranicama, a prenio New York Times. 

 

Piše: MEX
11.01.2008. 21:51:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh