« Hi-tech
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
CENZURA NA INTERNETU

Kina ugasila 1,3 milijuna web stranica u 2010.

Iako kineske vlasti tvrde da su ovo napravile isključivo kao kontrolu kvalitete sadržaja na Internetu, svima je jasno da je meta uglavnom bio politički nepodoban sadržaj

Fotografija vijesti
Više o

cenzura interneta

,

Kina

Iako nije tajna da vlasti u Kini nisu sklone dopuštanju da itko u njihovoj državi slobodno izražava mišljenje, svom ekonomskom razvoju usprkos, to nije spriječilo Kinesku akademiju za društvene znanosti da proglasi kako u Kini vlada „visok stupanj slobode govora na Internetu".

Najvažnija znanstvena organizacija u zemlji, koja se financira direktno iz proračuna, istovremeno se na sva zvona hvali kako je njihova vlada u 2010. godini zatvorila više od 1,3 milijuna web stranica prošle godine. Isto tako, zatvoreno je 41% svih web portala u zemlji.

„Ovo samo znači da sadržaj na našem web prostoru postaje sve bolji, jer ono što ostane na webu nakon naših strogih kontrola i regulativa sigurno ima kvalitetu" rekao je Liu Rusheng, jedan od znanstvenika s akademije za BBC News.

Takav iznimno ciničan stav nije uspio zbuniti brojne komentatore i borce za ljudske i internetske slobode koji su komentirali kako gušenje demokracije u Kini ne jenjava, bez obzira na to koliko se Kina ipak zadnjih godina okrenula zapadnom svijetu.

Isto tako, iako je broj kineskih web stranica zbog snažne cenzure u 2010. značajno pao, stranice koje su ostale online proizvode puno više sadržaja nego prije. Ako je vjerovati Kineskoj akademiji za društvene znanosti, najveći broj zatvorenih stranica pornografskoj je, a na političkog sadržaja.

Ovo treba ipak uzeti sa velikom dozom rezerve, budući da ista organizacija procjenjuje kako je 2010. na svijetu postojalo 60 milijardi web stranica.

19.07.2011. 20:28:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh