Metro-portal.hr

objavljeno 19.07.2011. 20:28:00
CENZURA NA INTERNETU

Kina ugasila 1,3 milijuna web stranica u 2010.

Iako kineske vlasti tvrde da su ovo napravile isključivo kao kontrolu kvalitete sadržaja na Internetu, svima je jasno da je meta uglavnom bio politički nepodoban sadržaj

Fotografija vijesti

Iako nije tajna da vlasti u Kini nisu sklone dopuštanju da itko u njihovoj državi slobodno izražava mišljenje, svom ekonomskom razvoju usprkos, to nije spriječilo Kinesku akademiju za društvene znanosti da proglasi kako u Kini vlada „visok stupanj slobode govora na Internetu".

Najvažnija znanstvena organizacija u zemlji, koja se financira direktno iz proračuna, istovremeno se na sva zvona hvali kako je njihova vlada u 2010. godini zatvorila više od 1,3 milijuna web stranica prošle godine. Isto tako, zatvoreno je 41% svih web portala u zemlji.

„Ovo samo znači da sadržaj na našem web prostoru postaje sve bolji, jer ono što ostane na webu nakon naših strogih kontrola i regulativa sigurno ima kvalitetu" rekao je Liu Rusheng, jedan od znanstvenika s akademije za BBC News.

Takav iznimno ciničan stav nije uspio zbuniti brojne komentatore i borce za ljudske i internetske slobode koji su komentirali kako gušenje demokracije u Kini ne jenjava, bez obzira na to koliko se Kina ipak zadnjih godina okrenula zapadnom svijetu.

Isto tako, iako je broj kineskih web stranica zbog snažne cenzure u 2010. značajno pao, stranice koje su ostale online proizvode puno više sadržaja nego prije. Ako je vjerovati Kineskoj akademiji za društvene znanosti, najveći broj zatvorenih stranica pornografskoj je, a na političkog sadržaja.

Ovo treba ipak uzeti sa velikom dozom rezerve, budući da ista organizacija procjenjuje kako je 2010. na svijetu postojalo 60 milijardi web stranica.

19.07.2011. 20:28:00
http://metro-portal.hr/kina-ugasila-1-3-milijuna-web-stranica-u-2010/61468/