« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
SPREMA SE RAT?

Kina, Rusija i Japan zabrinuti zbog sjevernokorejskog napada

Ove zemlje izrazile su zabrinutost nakon sjevernokorejskog otvaranja vatre prema otoku Yoenpyeongu, pri čemu je poginuo jedan južnokorejski vojnik

Sukob na otoku Yoenpyeongu
Sukob na otoku Yoenpyeongu (Getty Images)
Više o

Japan

,

Kina

,

Rusija

,

Južna Koreja

,

Sjeverna Koreja

,

sukob

,

zabrinutost

Južnokorejska vojska odgovorila je na topničku vatru, a odmah je izdana naredba o uvođenju najvišeg stupnja pripravnosti. Vojni zrakoplovi su poslani u područje u kojem se dogodio incident, potvrdilo je ministarstvo obrane u Seulu.

"Nadamo se da će obje strane djelovati na način da pridonesu miru i stabilnosti na Korejskom poluotoku", rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Hong Leo. "Izražavamo svoju zabrinutost u pogledu ove situacije", rekao je na konferenciji za novinare održanoj u Pekingu.

Ruski su dužnosnici u utorak upozorili na opasnost od eskalacije stanja na Korejskom poluotoku. "Važno je da ova situacija ne dovede do eskalacije situacije na poluotoku", rekao je za Interfax dužnosnik ruskoga ministarstva vanjskih poslova. I službeni Tokio je reagirao na sjevernokorejski napad. Premijer Naoto Kan u utorak je svojim ministrima naredio da se pripreme "na svaku mogućnost" nakon sjevernokorejskog granatiranja južnokorejskog otoka. "Naredio sam ministrima da naprave sve što je moguće kako bi prikupili informacije" o incidentu, kazao je.

"Također sam izdao odredbu da se pripreme u slučaju da moramo oštro reagirati na bilo koju mogućnost", kazao je Kan novinarima nakon hitnog sastanka članova kabineta. Agencija Reuters ranije je izvijestila kako su se odmah nakon napada sastali članovi užeg kabineta i predsjednikovi savjetnici, a da je predsjednik Lee Myung-bak kazao da želi spriječiti da razmjena topničke vatre preraste u veći sukob, navodi Yonhap. Najavljen je sastanak najviših dužnosnika središnje južnokorejske banke.

Televizijski kanal YTN prikazao je snimke na kojima se vidi gust dim koji se podiže sa otoka. U svojim izvješćima YTN navodi da je zapaljeno 60 do 70 objekata te stanovništvo napušta otok bježeći u ribarskim brodovima. Drugi izvori navode da je u granatiranju oštećeno 10 kuća. Oko 1000 južnokorejskih vojnika smješteno je na otoku Yoenpyeongu 12 kilometara od sjevernokorejske obele. na tom području bogatom ribom i prije je bilo pomorskih incidenata. (hina/metro-portal)

23.11.2010. 11:42:32
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh