« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
KOBNE POSLJEDICE

Dvije Koreje razmjenile vatru, poginuo vojnik

Jedan je južnokorejski vojnik poginuo a 13 ih je ranjeno kad je vojska Sjeverne Koreje otvorila topničku vatru prema otoku Yoenpyeongu u Žutom moru

U razmjeni vatre poginuo je južnokorejski vojnik
U razmjeni vatre poginuo je južnokorejski vojnik (Getty Images)
Više o

pucnjava

,

Južna Koreja

,

Sjeverna Koreja

Južnokorejska vojska odgovorila je na topničku vatru a odmah je izdana naredba o uvođenju najvišeg stupnja pripravnosti. Vojni zrakoplovi su poslani u područje u kojem se dogodio incident, potvrdilo je ministarsvo obrane u Seulu.

Agencija Reuters navodi da su se odmah sastali članovi užeg kabineta i predsjednikovi savjetnici a da je predsjednik Lee Myung-bak kazao da želi spriječiti da razmjena topničke vatre preraste u veći sukob, navodi Yonhap. Najavljen je sastanak najviših dužnosnika središnje južnokorejske banke.

Televizijski kanal YTN prikazuje snimke na kojima se vidi gust dim koji se podiže sa otoka. U svojim izvješćima YTN navodi da je zapaljeno 60 do 70 objekata te stanovništvo napušta otok bježeći u ribarskim brodovima. Drugi izvori navode da je u granatiranju oštećeno 10 kuća.

Oko 1000 južnokorejskih vojnika smješteno je na otoku Yoenpyeongu 12 kilometara od sjevernokorejske obele. na tom području bogatom ribom i prije je bilo pomorskih incidenata. Incident se dogodio u vrijeme kad Stephen Bosworth, posebni američki izaslanik za Sjevernu Koreju, dolazi u posjet Kini da bi razgovarao o sjevernokorejskom nuklearnom programu i pregovorima o toj temi. (hina/metro-portal)

23.11.2010. 09:45:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh