« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
SAD POTVRDIO:

Kina pristala na razgovore o sankcijama za Iran

Ako se osigura potpora Kine, koja ima pravo veta u Vijeću sigurnosti UN, nova rezolucija o sankcijama bit će neizbježna

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

Kina

,

Vijeće sigurnosti UN-a

,

iranski nuklearni program

,

Iran sankcije

Kina je pristala započeti raspravu u Vijeću sigurnosti UN o konkretnim sankcijama protiv Irana, izjavila je u srijedu američka državna veleposlanica pri UN-u Susan Rice.

"Kina je pristala sjesti za stol ovdje u New Yorku s drugima iz skupine P5-1, pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN i Njemačkom, što je prvi korak prema tome da cijelo Vijeće sigurnosti UN podrži oštar režim sankcija protiv Irana", izjavila je Rice za CNN.

"To je napredak, ali pregovori tek trebaju početi. Mi smo razmijenili naša stajališta o tome koje elemente treba sadržavati rezolucija, a sada treba pregovarati o pojedinostima", istakla je Rice.

Citirajući američke dužnosnike, The Financial Times je na web stranici u srijedu izvijestio o zaokretu u stajalištu Kine, koja se dugo protivila sankcijama protiv Irana, čiji je najveći trgovinski partner.

Zaokret Pekinga je prijelomnica za Washington, koji je dosadašnju nesklonost Kine da podrži nove sankcije smatrao glavnom preprekom svom nastojanju da pojača pritisak na Iran. Ako se osigura potpora Kine, koja ima pravo veta u Vijeću sigurnosti UN, nova rezolucija bila bi neizbježna.

Diplomati upozoravaju da predstoje teški pregovori oko raspona sankcija. Washington se nada da će one biti oblikovane tako da ograniče iranski nuklearni i raketni program, kazne Revolucionarnu gardu i pojačaju financijsku izolaciju zemlje."Kina nam je počela iznositi svoje poglede na konkretne mjere za novi krug sankcija", rekao je američki dužnosnik za Financial Times.

Diplomati su kazali da se rasprava odvija između glavnih gradova, s ciljem da preseli u sjedište UN u New Yorku u bliskoj budućnosti. SAD zagovara rješenje po kojem bi se rezolucija usuglasila tijekom travnja, a američki predsjednik Barack Obama izjavio je u utorak kako želi uvođenje sankcija Iranu "idućih tjedana".

Rusija je već naznačila spremnost za potporu sankcijama protiv Irana, iako, kao i Kina, zagovara blaže mjere od SAD-a i njegovih saveznika.

Američki diplomati su kazali da kod nestalnih članica Vijeća sigurnosti UN, kao što su Turska i Brazil, čiji glasovi nisu nužni za izglasavanje rezolucije ali mogu pomoći da se prenese poruka međunarodnog jedinstva, postoji veća vjerojatnost da podrže sankcije ako to učini i Kina.

"Upravo sada se vode vrlo intenzivni razgovori u UN-u i mi smo ostvarili stvarni napredak", izjavio je u srijedu Bill Burton, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost (NSC) Bijele kuće.

Iranski državni mediji izvijestili su da glavni iranski pregovarač putuje u Kinu gdje će razgovarati o mogućim UN-ovim sankcijama Teheranu zbog njegova kontroverznog nuklearnog programa. Iranska državna televizija javila je u srijedu da Said Džalili putuje u Kinu na pregovore s višim kineskim dužnosnicima "u svezi s nuklearnim programom".

Agencija Associated Press također je izvijestila da je Kina u srijedu naznačila spremnost da razmotri rezoluciju Vijeća sigurnosti UN sa sankcijama Iranu, pozivajući se na dva američka dužnosnika.

Oni su kazali kako je u srijedu, u telefonskoj konferenciji dužnosnika pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN i Njemačke, kineski predstavnik izjavio da je njegova zemlja spremna razgovarati o konkretnim sankcijama Iranu.

Američka državna tajnica Hillary Clinton nije javno iznijela neki određeni rok, poput predsjednika Obame, ali je u posljednjih nekoliko dana zvučala optimističnije prema izgledima da se Kina suglasi s nužnošću novih sankcija protiv Irana.

"Vidimo rastuću svijest u mnogim zemljama, uključujući Kinu, o posljedicama nuklearno naoružanog Irana za regionalnu i globalnu stabilnost, i za našu opskrbu naftom, pa mislimo da će biti postignut konsenzus oko najboljih daljnjih koraka", izjavila je Clinton u utorak u Ottawi, na ministarskom sastanku skupine G-8.(hina/metro-portal)

01.04.2010. 00:53:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh