« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
PRVA U EUROPI

Belgija korak bliže potpunoj zabrani hidžaba i burki

Prihvaćeni nacrt novog belgijskog zakona predviđa kažnjavanje svakoga tko "na javnom mjestu bude potpuno ili djelomično pokrivao lice"

(Getty Images)
Više o

Belgija

,

hidžab

,

burka

,

zabrana prekrivanja lica

Belgija je u srijedu otišla korak dalje na putu da postane prva zemlja Europske unije koja će muslimankama zabraniti pokrivanje lica u javnosti, pošto je parlamentarni odbor za unutarnju politiku prihvatio rezoluciju protiv burka i hidžaba.

Belgijski mediji pišu kako nacrt zakona koji je odbor prihvatio predviđa da će svatko tko "na javnom mjestu bude potpuno ili djelomično pokrivao lice i tako se maskirao da ga se više ne bi moglo prepoznati", biti kažnjen globom od 15 do 25 eura (20 do 34 dolara) i/ili kaznom zatvora do sedam dana.

Po nacrtu zakona, mjesne vlasti mogle bi kazniti prekršitelje administrativnom kaznom do 250 eura, ako im kazneni pravosudni sustav ne izrekne kaznu.

Iznimke su policajci, vatrogasci i motociklisti koji nose kacige, kao i sudionici javnih događanja koje je policija odobrila.

Nacrt koji su podnijeli socijalisti, liberali i konzervativci, jednoglasno je prihvaćen. Samo su zeleni izrazili suzdržanost, upozorivši da bi se novi zakon mogao kositi s belgijskim ustavom i s Europskom konvencijom o ljudskim pravima.

Sličnu zabrinutost izrazio je i visoki upravni sud u Francuskoj, gdje se raspravlja o sličnoj zabrani.

Kritičari ističu da se burke i hidžabi trebaju zabraniti jer su simboli podložnosti žena. Protivnici zabrane ističu da su oni vjerski simboli i da ih kao takve treba poštovati. (hina/metro-portal)

01.04.2010. 00:32:02
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh