Metro-portal.hr

objavljeno 28.05.2010. 15:25:54
CHEONAN

Kina neće štititi odgovorne za potonuće južnokorejskog broda

Kineski premijer Wen Jiabao kaže da će Kina zauzeti objektivno i pravedno stajalište te neće nikoga štititi

Wen Jiabao korejska kriza
Wen Jiabao korejska kriza (Getty Images)

Kina neće štititi odgovorne za potonuće južnokorejske korvete koju je, po zaključku međunarodne istrage, potopio sjevernokorejski torpedo, rekao je u petak kineski premijer Wen Jiabao, a prenio južnokorejski dužnosnik.

Kineski premijer koji boravi u posjetu Seulu dao je izjavu prigodom sastanka s južnokorejskim predsjednikom Leejem Myung-Bakom, rekao je glasnogovornik predsjedništva.

Po zaključcima međunarodne istrage, torpedo ispaljen 26. ožujka sa sjevernokorejske podmornice uzrokovao je potonuće korvete Cheonana u kojem je poginulo 46 mornara.

Komunistički režim u Pjongjangu - koji Kina nije osudila zbog tog napada - odbio je bilo kakvu umiješanost tvrdeći kako je Seul "izmislio" dokaze.

Kina će "zauzeti objektivno i pravedno stajalište o tom pitanju te neće nikoga štititi", dodao je južnokorejski izvor.

Kina je u srijedu izjavila da još proučava zaključke međunarodnih istražitelja.

Sjeverna Koreja odlučila je u utorak prekinuti veze s Južnom Korejom i zaprijetila joj je "općim ratom" bude li joj UN uveo nove sankcije, kao što želi Seul. Sjeverna Koreja zatvorila je prema Južnoj Koreji i glavne prometne smjerove, ponajprije morske koridore, objavilo je južnokorejsko ministarstvo ujedinjenja. (hina/metro-portal)

28.05.2010. 15:25:54
http://metro-portal.hr/kina-nece-stititi-odgovorne-za-potonuce-juznokorejskog-broda/41182/