« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
SASTANAK

Kina i Rusija jačaju gospodarsku suradnju

Dmitrij Medvedev i Hu Jintao u Pekingu su dogovorili potpisivanje desetak bilateralnih sporazuma

Medvedev i Hu Jintao
Medvedev i Hu Jintao (Getty Images)
Više o

Kina

,

Rusija

,

Dmitrij Medvedev

,

Hu Jintao

Kineski predsjednik Hu Jintao u ponedjeljak je sa svojim ruskim kolegom Dmitrijem Medvedovim u Pekingu dogovorio proširenje gospodarskih veza dviju zemalja, nakon razgovora posvećenih prvenstveno suradnji u energetici.

Medvedev je, kako prenose kineski državni mediji, najavio da će nakon sastanka biti potpisano desetak bilateralnih sporazuma s područja energetike, trgovine, znanosti i tehnologije, zaštite okoliša, obrazovanja i regionalne suradnje. Uključuju i sporazum između ruskog Atomstrojeksporta JSC-a i kineskog CNNC-Jiangsu Nuclear Power korporacije o izgradnji nuklearnog reaktora.

Hu je zaželio da posjet Medvedeva omogući "još bolji razvoj kinesko-ruskog strateškog partnerstva". Isporuke ruskog ugljikovodika predstavljaju veći dio bilateralne gospodarske suradnje između Pekinga i Moskve.

Ruski div Gazprom i kineska naftna nacionalna kompanija mogli bi do polovice svibnja 2011. potpisati sporazum o isporuci ruskog plina u Kinu, najavio je u ponedjeljak pomoćnik ruskog premijera Igor Sešin koji se nalazi u izaslanstvu Medvedeva. Rasprave u tijeku su "strateške i obećavajuće", prokomentirao je Sešin. Dvojica predsjednika bi u ponedjeljak trebala nazočiti i svečanom završetku radova na rusko-kineskom naftovodu.(hina/metro-portal)

27.09.2010. 09:57:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh