« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
BEZ POPUŠTANJA

Kina: Google griješi

Google je počeo preusmjeravati svoje korisnike s kineske stranice google.cn na portal u Hong Kongu

(Getty Images)
Više o

Google

,

cenzura interneta

,

Kina cenzura

,

Google Kina

,

google cenzura

Kina je izjavila da je Google prekršio "pisano obećanje" i da "potpuno griješi" izbjegavajući cenzuru njegovog pretraživača na kineskom jeziku i tako najavila da će biti nepopustljiva u tom sporu oko pristupa internetu.

Neimenovani dužnosnik kineskog Državnog vijeća za informiranje, koji pomaže u nadgledanju poštivanja pravila za internet, svoj je komentar dao nakon što je Google počeo preusmjeravati svoje korisnike s kineske stranice google.cn na portal u Hong Kongu izbjegavajući cenzuru svojih pretraživanja na kineskom jeziku.

"Google je prekršio pisano obećanje koje je dao ulazeći na kinesko tržište", rekao je dužnosnik, kako je prenijela novinska agencija China News Service.

Google In c. objavio je u ponedjeljak da počinje ispunjavati obećanje o zaustavljanju cenzure svog pretraživača u Kini, preusmjeravajući promet sa svoje kineske stranice na svoju "nefiltriranu" stranicu u Hong Kongu.

Google će ponuditi necenzurirane rezultate pretraživanja za korisnike na matičnom teritoriju Kine, objavio je Google. (hina/metro-portal)

23.03.2010. 07:04:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh