« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
SCHINDLEROVA LISTA

Popis Židova prodaje se za 2,2 milijuna dolara

Na popisu su imena 801 Židova koje je Oskar Schindler spasio ili namjeravao spasiti od nacističkog progona

(Wikipedia)
Više o

holokaust

,

Židovi

,

Drugi svjetski rat

,

Oskar Schindler

,

Schindlerova lista

,

popis Židova

,

Itzhak Stern

Jedina privatna kopija "Schindlerove liste", popisa Židova koje je njemački tvorničara iz Drugog svjetskog rata Oskar Schindlera spasio ili namjerava spasiti od nacističkog progona, prodaje se za 2,2 milijuna dolara (11,8 milijuna kuna), objavio je organizator prodaje.

"To je jedini primjerak popisa koji je u rukama privatne osobe", naglasio je Gary Zimet, stručnjak za prodaju povijesnih dokumenata. Istaknuo je da se radi o možda najvažnijem dokumentu o Drugom svjetskom ratu.

Popis koji su sastavili Schindler i njegov knjigovođa Itzhak Stern, a proslavio istoimeni film Stevena Spielberga, nosi datum 18. travnja 1945. i ima 13 stranica, rekao je Zimet, prenosi AFP.

Na njemu je 801 Židova, njihova zanimanja i datumi rođenja.

Vlasnik popisa, čije ime nije objavljeno, i Zimet odlučili su da dokument treba prodati privatnoj osobi, a ne nekoj instituciji.

Izvorno je postojalo je sedam raznih verzija popisa, a sačuvana su četiri, rekao je Zimet. Jedan se nalazi u Američkom muzeju Holokausta u Washingtonu, drugi u njemačkoj saveznoj arhivi u Koblenzu, a treći i četvrti u Yad Vashemu u Jeruzalemu. (hina/metro-portal)

23.03.2010. 09:12:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh