« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
U paru je bolje

Kilogrami se lakše gube u društvu

Bilo koji oblik vježbanja imat će bolji učinak ako ga obavljate uz kolegu, prijatelja ili člana obitelji

(Getty Images)
Više o

vježbanje

,

mršavljenje

,

gubitak kilograma

Ako ste se napokon odlučili uputiti u teretanu, ne zaboravite sa sobom povesti i prijatelja. Naime, u dvogodišnjoj studiji provedenoj nad 344 osobe istraživači sa Medicinskog fakulteta Sveučilišta Pennsylvania, predvođeni prof. Shiriki Kumanyikom, otkrili su da vježbanjem u društvu kolega, prjatelja ili partnera lakše gubimo kilograme.

Sudionici studije imali su jedan cilj - izgubiti pet do deset posto tjelesne težine. Stručnjaci su ih educirali o zdravoj prehrani i pravilnom vježbanju. Točno 63 osobe su se prijavile samostalno u taj program, a 281 osoba je došla s prijateljem ili članom obitelji. Sudionici su bili podijeljeni u tri skupine - oni koji su vježbali sami, oni koji su imali partnera prosječno učenog o vježbanju i oi s partnerom koji ima napredno znanje o vježbanju. Njihovo napredovanje provjeravalo se nakon 12, zatim 18 odnosno 24 mjeseci, stoji u izvješću o studiji objavljenom u časopisu Archives of Internal Medicine.

Nakon analize, došlo se do zaključka da su oni koji su vježbali s partnerom izgubili više kilograma od onih koji su trenirali samostalno. Prof. Kumanyika kaže da se mjerio utjecaj obiteljske i prijateljske podrške kao i specifična strategija kulturološkog prilagođavanja.

„Povoljan utjecaj na gubitak težine povezan je s izravnim sudjelovanjem partnera", kaže stručnjak i dodaje kao će daljnja istraživanja dodatno otkriti na koji to točno način obitelj i prijatelji potpomažu mršavljenje.

13.04.2014. 20:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh