Kesten, jesenska superhrana za zdravlje
Odličan je izvor vlakana koja smanjuju razinu kolesterola, a sadrži i cijeli niz minerala - bakar, cink, fosfor, kalij, kalcij, mangan i željezo, što sve uravnotežuje srčani tlak i blagotvorno djeluje na metabolizam kostiju
Kesten je jedini orašasti plod koji sadrži vitamin C i na tridesetak grama ima samo jedan gram masti i manje od 70 kalorija. Već je to dovoljno da ga se proglasi jesenskom superhranom, no tu ne staju dobrobiti ovog ukusnog ploda.
Kesten obiluje i folatima koji se inače nalaze u zelenom lisnatom povrću, a osim njih ima i folne kiseline i vitamina B1, B2 i B6. Naravno, odličan je izvor vlakana koja smanjuju razinu kolesterola, a sadrži i cijeli niz minerala - bakar, cink, fosfor, kalij, kalcij, mangan i željezo, što sve uravnotežuje srčani tlak i blagotvorno djeluje na metabolizam kostiju.
Tijekom sezone kestena ovu superhranu treba što više iskoristiti, pa se za najbolje rezultate preporučuje konzumacija do 85 grama dnevno.
Uz sve to, kesten, kao bademi i lješnjaci, ne sadrži gluten, a najviše sadrži škroba, baš kao i kukuruz i krumpir. Kestenovo brašno je lako probavljivo, kao i kuhani ili pečeni cijeli kesteni.
Recept za kesten pire
Sastojci
1 kg kestena,
1.5 dl mlijeka
žličica maslaca
25 dag šećera u prahu
naribana čokolada za kuhanje.
Priprema
Protisnite kuhane kestene, dodajte mlijeko, rastopljeni maslac, šećer u prahu i rum. Izmiješajte te poslužite sa šlagom i ribanom čokoladom
Novi komentar