« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina i 7 mjeseci
SAVJETI

Hrana koju stvarno ne bi trebali jesti

Zdravlje ćete najbolje sačuvati ako pazite što vam je u tanjuru, a ove namirnice tamo stvarno nemaju što tražiti, ma koliko ukusne bile

Margarin zaboravite odmah
Margarin zaboravite odmah (Arhiva)
Više o

loše namirnice

,

zamrznuta hrana

Hrana koju trebate izbjegavati u širokom luku:

Glazura - osim što obiluje šećerom, katkada se u glazuru mogu dodati i transmasti. Transmasti su nezasićene masti koje se ponašaju poput zasićenih. To znači da su loše za zdravlje srca jer podižu razinu „lošeg" kolesterola u krvi. Koliko su one zaista štetne, govori i činjenica da je Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) naredila da se iz hrane potpuno uklone transmasti do 2018. .

Griz - nastaje preradom pšenice tijekom koje ona gubi vitamine, minerale, zdrave masnoće i vlakna. S obzirom na to da sam po sebi nema neki okus, često ga jedemo uz dodatak margarina, maslaca, mlijeka ili nekih drugih namirnica koje su bogate masnoćama. Ta kombinacija uništava naše krvne žile.

Energetske pločice - vlakna su dobra za vas i svakodnevno u prehranu trebate ubaciti 25-35 grama vlakana, no njih ne biste trebali crpiti iz energetskih pločica. One sadržavaju velike količine šećera s vrlo malo hranjivih sastojaka. Cjelovite žitarice, voće, povrće, orašasti plodovi i mahunarke svakako su bolji izbor jer sadrže zdrava vlakna. 

"Light" hrana - time možete smanjiti unos kalorija, no to ćete nadoknaditi vrlo brzo. Naime, Kirkpatrick kaže da ćete nedostatak masti zamijeniti sa šećerom, što može biti još gore za vaše zdravlje. 

Margarin - ako se dugo vjerovalo da je margarin zdraviji od maslaca, istraživanja su dokazala suprotno. Nutricionisti su uvjereni da margarin također može sadržavati transmasti koje povisuju loš kolesterol, a smanjuju onaj dobar. Zasićene masti, kojima margarin također obiluje, začepljuju arterije te mogu prouzročiti smrt ako začepe krvne žile i prekinu dovod krvi prema srcu. 

Mesne prerađevine - lanina, šunka, hrenovke, kobasice, salame i ostale mesne prerađevine mogu ozbiljno narušiti zdravlje jer imaju vrlo visok udio masti, soli i konzervansa te jako mali udio proteina. Studija koju su proveli znanstvenici s Harvarda 2010. pokazala je da osobe koje konzumiraju mesne prerađevine imaju čak 42% veći rizik od srčanih oboljenja i 19% veći rizik od dijabetesa.

Pržene namirnice - osim što su pune tzv. praznih kalorija, bogate su zasićenim masnoćama i lošim transmastima. Konzumiranje pržene hrane povećava rizik od srčanih oboljenja, a može dovesti i do moždanog udara. Preporučuje i da umjesto prženja odabiremo zdravije metode pripremanja obroka, kao što su kuhanje ili grilanje.

Visokokalorični kofeinski napitci - obična kava uz dodatak punomasnog mlijeka i zaslađivača može imati 300 kalorija, a dodate li u nju čokoladu, karamelu ili šlag, kalorije se gotovo udvostručuju. 

Zamrznuta hrana - zamrznute obroke svakako bi trebali izbjegavati u svojoj prehrani. Takvi obroci, upozoravaju stručnjaci, imaju previše ugljikohidrata, a premalo proteina. Zbog toga ćete vrlo brzo nakon obroka ponovno osjetiti 

Zašećerene žitarice - mnogima su omiljeni jutarnji obrok, no stručnjaci upozoravaju da su takve žitarice većinom spravljene od bijelog brašna i šećera. Umjesto njih izaberite one koje su bogatije nutrijentima, a sadrže manje šećera. 

10.10.2015. 09:38:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh