« Svijet
objavljeno prije 2 godine i 8 mjeseci
KOMENTAR

Kažnjavati Brexit bi bilo pogrešno

Radi se o povijesnoj premijeri: Velika Britanija je podnijela zahtjev za izlaskom iz Europske unije. Odbijeni EU mora na to gledati pragmatično i nastojati održati dobre veze s Otokom, smatra Christoph Hasselbach

Treba zadržati dobre odnose
Treba zadržati dobre odnose (Arhiva)
Više o

Velika Britanija

,

EU

,

Brexit

Sada više nema povratka. Startni znak za početak procesa izlaska je ispaljen. I već je sad jasno da će kad-tad doći do svađe. Razlog, kao kod svakog razvoda, bi mogao biti novac. S nemalom dozom zluradosti u Bruxellesu se već mjesecima govori o paprenom računu koji će Velika Britanija dobiti za izlazak. I to iako još nije izračunato tko koliko komu duguje.

I čini se kako se unutar Europske komisije ali i nekim europskim prijestolnicama uglavnom radi samo o tomu kako kazniti Britance. Sve po logici: „Još ćete vi vidjeti kakvu ste grešku napravili".

Grubo precjenjivanje vlastite veličine

S gospodarske strane gledano, to se već sad s priličnom sigurnošću može tvrditi, Brexit je velika greška. Grandiozne vizije britanske premijerke Therese May o okovima kojih se Velika Britanija sada oslobodila i koji joj napokon omogućavaju sklapanje bilateralnih trgovinskih odnosa diljem svijeta nisu ništa drugo nego precjenjivanje vlastite veličine. Premijerka, koja je zapravo slovila kao velika protivnica Brexita, samo pokušava izvući najbolje na unutarnjopolitičkom planu iz projekta zvanog referendum.

No prava istina glasi: još bi mogle proći godine prije nego što Velika Britanija pronađe zamjenu za dobro etablirane gospodarske veze s EU-om. Radi se o ogromnom gubitku energije i vremena. Velika Britanija pritom može izići samo kao gubitnica. Ali to isto vrijedi i za EU.

Gdje je nestala samokritika?

No ne trebamo se zavaravati: u trenutku postavljanja cilja koji glasi „što prisnija Europa", mnogima, i to ne samo u Londonu, se stisne želudac. Pogotovo u Njemačkoj se teži tomu da se Europskoj unije dodijeli neka sveta aura nedodirljivosti. I sve pada u vodu kada netko pokušava osporiti „što prisniju Europu". A Brexit čini upravo to.No treba isto tako reći da su Brexitu kumovali politički, a ne gospodarski argumenti. „Ponovno preuzeti kontrolu" je slogan pokreta Brexit. Iz rakursa Bruxellesa se radi o potpuno nerazumljivom projektu, da zemlja koja je zapravo toliko profitirala od Europske unije toj istoj Uniji sada okreće leđa. Sumnje u vlastite pogreške u Bruxellesu ne gaji nitko.

 Njemačka će još plakati za Britancima

Pogotovo u Njemačkoj bi i razmišljanje o osveti predstavljalo potpuno pogrešan pristup. Bilo da je u pitanju fiskalna disciplina, ustrajanje na konkurentnosti ili štednji London i Berlin su vrlo bliski. Njemačka će još plakati za Britancima koji su se više-manje nalazili na istoj strani. Bez Velike Britanije Njemačkoj će još biti teže obraniti svoje stavove o mjerama štednje pred Rumunjima ili Bugarima koji od Europe žele načiniti kuću pravedne raspodjele s Njemačkom koja je tu kada treba „odriješiti kesu".

Zato cilj pregovora s Velikom Britanijom ne smije biti kažnjavanje ove zemlje kako bi se zastrašilo ostale koji koketiraju s izlaskom iz EU-a. To bi u zemljama poput Danske, Švedske ili Nizozemske samo ojačalo euroskepticizam. Cilj bi trebao biti Veliku Britaniju što brže i bezbolnije vezati uz Europsku uniju.

To bi bio pragmatični pristup umjesto pogrešnog „sve ili ništa. Europska unije ne može zadržati svoje članove time što će one koji žele otići - kazniti. Nego jedino ako zadrži atraktivnost.

Piše: Christoph Hasselbach/DW
02.04.2017. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh