« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
TREŠTANJE MUZIKE

Kazna za prekomjernu buku od 30 do 80 tisuća kuna

Vlasnici kafića dužni su se pridržavati dopuštene razine buke, no inspekcijski nadzor nije lako provesti

Party
Party (Free Digital Photos)
Više o

buka

,

glasnoća

Propisi za prekomjernu buku određuju kazne od 30 do 80 tisuća kuna, istaknuto je na današnjem savjetovanju "Buka u okolišu - propisi i praksa", održanom u HGK Županijskoj komori u Osijeku, prenosi Hina.

Organizatori - Županijska komora u Osijeku i Zavod za unaprjeđivanje sigurnosti d.d. u Osijeku u suradnji s Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi savjetovanje su ponajprije namijenili sanitarnim inspektorima i zaposlenicima državne uprave koji donose prostorno-planske dokumente te predstavnicima lokalne samouprave.

Predstavnike općina i gradova želimo izvijestiti o tome što je potrebno učiniti kako bi se djelovalo po propisima i normama na području buke u okolišu, buke na radnome mjestu, zvučne zaštite zgrada i buke na otvorenome, rekao je pomoćnik direktora za razvoj i kvalitetu Zavoda za unaprjeđivanje sigurnosti u Osijeku Darije Varžić.

Kao poseban problem istaknuta je buka u zgradama s kafićima ili u zgradama kojima su oni u blizini. I tu su propisi jasni, vlasnici kafića dužni su pridržavati se dopuštene razine buke, a ako ih građani prijave i sanitarni inspektori utvrde da buka prelazi dopuštenu granicu, kazne su od 30 do 80 tisuća kuna, rekao je Varžić.

Dodao je kako je, iako vlasnici kafića znaju da je zabranjena prekomjerna buka, teško provesti inspekcijski nadzor u svim spornim objektima.

Na današnjem savjetovanju predstavnici lokalne uprave i sanitarni inspektori mogli su među ostalim doznati sve o ovlaštenim tvrtkama za mjerenje buke.

07.04.2011. 18:22:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Goga585
    08.04.2011. 09:38
    nažalost mrtvo slovo na papiru kao i puno drugih zakona! onaj tko takve prijavi ne piše mu se dobro! nama su zbog prijave buke izbušili sve 4 gume na autu. policija je došla, i za rubriku vjerovali ili ne, rekli budite sretni da su vam samo to napravili!!!!
  2. avatar
    rado
    08.04.2011. 19:26
    ja sam iz banja luke, ista iskustva, onaj ko ne dozivi taj vid presije tesko da ce ikada da razumije.
    i ja sam kupio stan, i on je kupio lokal, on je dobio rjesenje za rad a ko ce meni izdati rjesenje za miran zivot.
    kaso fol oni pune budzet, pa onda cu ja prestati placati rezije i komunalne takse
    samo sud u strazburu kada pukne opstinu po dzepu doci ce do pameti
    a to je vrlo lako uraditi samo malo strpljenja i pravne pomoci
    ili
    kupite petarde i topovske udare pa udri

    veliki pozdrav
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh