« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
KURTOAZAN GOVOR

Milanović: Ni Barroso ne zna kad ćemo završiti pregovore

Barroso je potvrdio da je Hrvatska napravila napredak za ulazak u EU, ali ne i presudan napredak

Milanović
Milanović (Goran Mehkek / CROPIX)
Više o

Zoran Milanović

,

Jose Manuel Barroso

,

Hrvatska EU

Jose Manuel Barroso u Hrvatskom saboru održao "lijep i kurtoazan govor" iz kojeg proizlazi da je Hrvatska napravila napredak, ali ne i presudan napredak, ocijenio je predsjednik SDP-a Zoran Milanović, prenosi Hina.

"Bio je to jedan lijep, kurtoazan govor. Ni on trenutno ne zna kada ćemo završiti pregovore, a to ćemo svi znati za tri tjedna i tada ćemo biti politički jasniji. To se dogovara na relaciji nekoliko glavnih gradova u EU i to je činjenica", izjavio je Milanović u Saboru.

Sudeći prema govoru, Hrvatska je napravila napredak, ali nije napravila presudan napredak, ustvrdio je Milanović i dodao da se još treba strpiti. "Početkom svibnja znat će se je li Hrvatska završila pregovore i hoće li ih završiti do kraja lipnja", naveo je.

Na pitanje kako komentira Barrosovu izjavu da je ova Vlada najviše napravila u pregovorima s Bruxellesom, je li njegov poziv na politički konsenzus svih stranaka oko nacionalnog pitanja 'vjetar u leđa' premijerki Jadranki Kosor i je li to 'pumpanje' budući da je pučanin, Milanović je odgovorio da je Barroso kao pučanin, točnije narodnjak, malo skloniji desnici, no da je on i predsjednik Europske komisije i da kao takav mora biti objektivan i da je takav bio i njegov današnji govor u Saboru - "vrlo objektivan i distanciran".

HDZ jedini odgovoran za rezultate pregovora

"HDZ-ova Vlada je započela pregovore prije puno godina i još ih nije završila. Prema tome, ovo je jedina vlada koja je vodila pregovore u zadnjih pet godina i logično je da je odgovorna za rezultate pregovora. Ne vidim u tome nikakav vrijednosni sud, to je naprosto jedna tehnička činjenica", naveo je.

Na ponovljeni upit da komentira Barrosovo komplimentiranje premijerki Kosor, njezinoj osobnoj hrabrosti i zaslugama, Milanović je odgovorio: "Nadam se da su malo razgovarali i o izmjenama granica izbornih jedinica. Vjerojatno je i za to dobila komplimente što se tiče poglavlja vladavine prava i pravosuđa".

Upitan kako mu se čini prijedlog novog zakona o izbornim jedinicama, odgovorio je da je nemoralan i nedopustiv. "To je prijevara na prijevaru i nema veze s pravnom državom i tome se treba suprotstaviti na zakonit i miran način kada već u Hrvatskoj vlada bezakonje. Radi takvih poteza poglavlje 23 nije završeno, a trebalo je", ustvrdio je Milanović.

"Nažalost, u proteklih pet godina vidjeli smo što se radilo u Hrvatskoj i kako je funkcionirala pravna država i kakvu su potporu toj pravnoj državi davali vodeći članovi HDZ-a. Hrvatska nije bila pravna država, a sve ovo danas je pokušaj popravka", izjavio je.

Odgovarajući na pitanje hoće li se odazvati pozivu Barrosa na stranački konsenzus oko EU, Milanović je kazao da je "SDP rodonačelnik konsenzusa, ali da HDZ vodi pregovore - već godinama".

07.04.2011. 19:46:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh