« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
RIJEKA

"Zavičaju, tebi" himna Primorsko-goranske županije

VIDEO - Skladbu "Zavičaju, tebi", koju je napisao Ante Pecotić, pjevaju Vanna i Marko Tolja

Rijeka
Rijeka (Wikipedia)
Više o

Ante Perković

,

Primorsko-goranska županija

,

Marko Tolja

,

Vanna

Skladba "Zavičaju, tebi" skladatelja Ante Pecotića odabrana je za županijsku himnu, odlučila je Skupština Primorsko-goranske županije na današnjoj je sjednici, prenosi Hina. Vijećnicima je puštena demo-snimka pjesme u izvedbi Marka Tolje i Vanne.

Svečana pjesma je izabrana na javnom natječaju između 31 prispjele skladbe. O izboru skladbe odlučilo je deveteročlano povjerenstvo s dožupanicom Nadom Turina-Đurić na čelu.

Povjerenstvo je ocijenilo da ta skladba tekstom i melodijom najbolje oslikava značajke županije. "Pjesma niže reprezentativne toponime Primorsko-goranske županije predstavljajući tradiciju i kulturu našega kraja. Po glazbenoj formi i melodioznosti odabrani prijedlog se najbolje uklapa u okvire svečane pjesme. Pjesma je prikladna za različite vokalne i/ili instrumentalne izvedbe", navodi se u ocjeni povjerenstva.

Županija će otkupiti autorska prava svečane pjesme za 50.000 kuna.

Za prvu županijsku himnu prije dvije godine bila je odabrana popularna pjesma "Mom zavičaju" pokojnog Vjekoslava Kneževića, ali s promijenjenim tekstom kako bi se spomenuo i gorski dio županije jer je u izvornu tekstu riječ samo o primorju. Nakon žestokih reakcija javnosti zbog zadiranja u autorska prava taj je prijedlog odbačen pa je raspisan javni natječaj za novu skladbu.

07.04.2011. 18:09:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh