« Život
objavljeno prije 14 godina
FUTURISTIČKI

Kazahstan gradi nebodere koje će prekriti ogromnom kupolom

U srpnju ove godine će u Astani biti otvoren prvi veliki kompleks ispod ogromnog šatora visine 150 metara

Astana Batygai
Astana Batygai (skyscrapercity.com)
Više o

arhitektura

,

Astana

,

Kazahstan

,

futuristički dizajn

,

bipolarni poremećaj

,

raspuštanje vlade

,

e-uputnice

Futuristički arhitektonski projekti koji su se donedavno ostvarivali samo u Dubaiju, preselili su se u glavni grad Kazahstana.

Astana se, nakon Ulan Batora, smatra najhladnijom metropolom na svijetu, a upravo bi problem velike hladnoće trebao riješiti novi građevinski pothvat nazvan Batygai.

Kazahstanski predsjednik Nursultan Nazarbayev objavio je rat temperaturama koje se u Astani po zimi spuštaju i do minus 40 stupnjeva Celzijevih te je najavio gradnju grada ispod ogromne kupole.

Kupola megalomanskog projekta trebala bi imati promjer od dva kilometara, a ispod nje bi trebalo živjeti 20.000 ljudi. Projekt Batygai također predviđa gradnju venecijanskih kanala po kojima bi se stanovništvo i turisti vozili gondolama.

"U Dubaiju se ljudi ne moraju odricati zbog velikih vrućina jer svi sadržaji postoje i na zatvorenom, čak i skijalište. Mi ćemo se protiv hladnoće boriti na isti način, odnosno kompleksima na zatvorenom", objašnjava predsjednik.

U srpnju ove godine će u Astani biti otvoren prvi veliki kompleks na zatvorenom, Khan Shatyr Entertainment Center (na slici dolje), koji se nalazi ispod ogromnog šatora visine 150 metara. U unutrašnjosti centra nalaze se parkovi, restorani, plaže, bazeni, trgovine i kina.

Pogledajte kako će izgledati Khan Shatyr 

Astana

04.06.2010. 12:05:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Eki
    10.01.2013. 19:28
    I agree with the project.. This was a grat idea, and this armor was beautiful idea.. Go ahead.. Good luck.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh