Metro-portal.hr

objavljeno 04.06.2010. 12:05:00
FUTURISTIČKI

Kazahstan gradi nebodere koje će prekriti ogromnom kupolom

U srpnju ove godine će u Astani biti otvoren prvi veliki kompleks ispod ogromnog šatora visine 150 metara

Astana Batygai
Astana Batygai (skyscrapercity.com)

Futuristički arhitektonski projekti koji su se donedavno ostvarivali samo u Dubaiju, preselili su se u glavni grad Kazahstana.

Astana se, nakon Ulan Batora, smatra najhladnijom metropolom na svijetu, a upravo bi problem velike hladnoće trebao riješiti novi građevinski pothvat nazvan Batygai.

Kazahstanski predsjednik Nursultan Nazarbayev objavio je rat temperaturama koje se u Astani po zimi spuštaju i do minus 40 stupnjeva Celzijevih te je najavio gradnju grada ispod ogromne kupole.

Kupola megalomanskog projekta trebala bi imati promjer od dva kilometara, a ispod nje bi trebalo živjeti 20.000 ljudi. Projekt Batygai također predviđa gradnju venecijanskih kanala po kojima bi se stanovništvo i turisti vozili gondolama.

"U Dubaiju se ljudi ne moraju odricati zbog velikih vrućina jer svi sadržaji postoje i na zatvorenom, čak i skijalište. Mi ćemo se protiv hladnoće boriti na isti način, odnosno kompleksima na zatvorenom", objašnjava predsjednik.

U srpnju ove godine će u Astani biti otvoren prvi veliki kompleks na zatvorenom, Khan Shatyr Entertainment Center (na slici dolje), koji se nalazi ispod ogromnog šatora visine 150 metara. U unutrašnjosti centra nalaze se parkovi, restorani, plaže, bazeni, trgovine i kina.

Pogledajte kako će izgledati Khan Shatyr 

Astana

04.06.2010. 12:05:00
http://metro-portal.hr/kazahstan-gradi-metropolu-koju-ce-prekriti-kupolom/41743/