« Život
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
PLACEBO EFEKT?

Kava vas ne razbuđuje, sve je u vašem umu

Mnogi tvrde kako ne mogu normalno funkcionirati ako ujutro ne popiju šalicu kave

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

kofein

,

kava

,

buđenje

,

kolekcija umjetnina

No, stimulacijski efekti kofeina mogla bi biti puka iluzija, kažu znanstvenici. Naime, oni koji piju mnogo kave mogu se osjećati poletnije nakon prve šalice, no to je vjerojatno zato što dolazi do poništavanja zamornih efekata noćnog povlaćenja kofeina.

Studija sugerira kako bi se kavopije zapravo mogle osjećati bolje bez prakticiranja svoje jutarnje navike jer ona povećava rizik od anksioznosti i visokog krvnog tlaka. Tijekom istraživanja testirano je 379 ljudi koji su apstinirali od kofeina 16 sati prije nego su popili kavu ili placebo piće. Istraživači sa Sveučilišta Bristol pronašli su malo varijacija u nivou budnosti među ispitanicima.

Peter Rogers, jedan od vodećih autora studije objašnjava: "Naše istraživanje pokazuje da ne dobivamo nikakve posebne koristi od konzumacije kofeina premda se osjećamo tako. Kofein nas u stvari samo vraća na normalan nivo."

Oko polovice ispitanika pilo je malo ili nimalo kave, a druga polovica bili su pasionirani kavopije. Svi su morali odgovoriti na pitanja o nivou anksioznosti i budnosti te jesu li imali glavobolje prije i nakon što su popili kavu ili placebo. Nakon toga su morali proći seriju kompjuterskih testova kako bi se analizirao njihov nivo memorije, koncentracije i budnosti. Pasionirani kavopije koji su pili placebo imali su pad koncentracije te povećanje glavobolja. Ipak, njihov nivo budnosti nakon što su dobili kofein nije bio veći od ispitanika koji ne konzumiraju mnogo kave, a primili su placebo. To sugerira da kofein samo vraća u normalu one koji su naviknuti na konzumaciju.

No Euan Paul, izvršni direktor Britanske udruge proizvođača kave, dodaje kako su potrebna dublja istraživanja ovog efekta. "Postoje jasni dokazi koji pokazuju da kofein povećava budnost stimulirajući središnji živčani sustav te oslobađajući adrenalin. Ovaj efekt nije samo pronađen kod subjekata s niskim stanjem budnosti nego i kod onih koji su bili sasvim odmorni."


03.06.2010. 09:48:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh