« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 godina i 3 mjeseca
ODLIČNO

Kava je sjajna za zdravlje krvnih žila

Nekoliko šalica kave dnevno može spriječiti suženje krvnih žila, važan faktor rizika za srčane bolesti.

Kava je odlična za krvožilni sustav
Kava je odlična za krvožilni sustav (Shutterstock)
Više o

zdravlje

,

kava

,

krvožilni sustav

Ljudi koji piju kavu 3-5 puta dnevno imaju manje izgleda za rane znakove srčanih bolesti, pokazalo je istraživanje koje je analiziralo snimke krvnih žila 25 tisuća zaposlenika oba spola. 

Neka istraživanja do sada su povezivala konzumiranje kave s rizicima za razvoj srčane bolesti zbog utjecaja na povećanje kolesterola ili krvnog tlaka, dok su druga sugerirala da napitak pruža neku zaštitu srcu.

Za sada nema konačnog odgovora, a korejsko istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Heart, novi je argument u raspravi.

U okviru istraživanja znanstvenici su uspoređivali snimke koronarnih arterija na kojima se s godinama talože plakovi i dolazi do njihova sužavanja.

Nijedan od ispitanika nije imao simptome srčanih bolesti, no više od 10% je na snimkama imalo vidljive naslage kalcija.

Uspoređujući snimke s navikama ispijanja kave te uzimajući u obzir i druge faktore koji bi mogli utjecati na rezultate istraživanja poput pušenja, učestalosti fizičke aktivnosti ili obiteljske povijesti srčanih bolesti, znanstvenici su utvrdili da je kod onih koji su pili nekoliko šalica kave dnevno manja vjerojatnost za pojavu naslaga kalcija u koronarnim arterijama u odnosu na one koji uopće nisu pili kavu ili pili veće količine kave dnevno.

04.03.2015. 11:22:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    ZAKS
    04.03.2015. 11:43
    svako jutro pijem kavicu, to je moj najdraži omiljeni napitak :-)
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh