Kava i krafne nas čine pametnijima
Kombinacija kofeina i glukoze poboljšava rad mozga, tvrde španjolski stručnjaci
Uredske 'delikatese', kako nazivamo kavu i krafne, u biti nas čine pametnijima. Glukoza i kofein koji se u njima nalaze su, prema mišljenju španjolskih stručnjaka sa Sveučilišta Barcelona, idealna mješavina za poticanje rada mozga u smislu bolje koncentracije i pamćenja. A sigurno ste mislili da su te stvari loše za vas!
Njihovo istraživanje objavljeno je u časopisu Human Psychopharmacology: Clinical and Experimenal. Ono je obuhvatilo 72 osobe oba spola u dobi između 18 i 25 godina. Nakon jedne noći posta, sudionici su dobili određene doze obične vode, vode uz dodatak kofeina, vode s glukozom i vode s glukozom i kofeinom.
Zatim su sudionici prošli testiranja pozornosti, ručne spretnosti, vidno-prostornog snalaženja i pamćenja.
Pokazalo se da su sudionici koji su pili vodu uz dodatke glukoze ili kofeina bili puno spretniji, ali oni koji su pili vodu i s glukozom i kofeinom bili su bolji još i u testovima pozornosti i pamćenja.
Drugim riječima, kombinacija šećera i kofeina poboljšavala je funkcioniranje mozga. Kao i obično, stručnjaci tvrde da je potrebno provesti još dodatnih istraživanja s ciljem potkrjepljivanja iznesenih tvrdnji, ali mnogima od nas i ovo je sasvim dovoljno, zar ne?
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar