Kava i čaj snižavaju rizik od raka mozga
Veliko europsko istraživanje pokazalo je da male količine kave ili čaja svakog dana smanjuju rizik od tumora mozga za 34 posto
Kava i čaj mogu sniziti rizik od raka mozga, pokazalo je novo međunarodno istraživanje objavljeno u časopisu American Journal of Clinical Nutrition. Studija je uključila više od 410.000 muškaraca i žena u dobi između 25 i 70 godina i to iz više europskih zemalja: Njemačke, Francuske, Nizozemske, Španjolske, Italije, Velike Britanije, Danske, Norveške, Švedske i Grčke.
Analizirani su podaci koji se tiču prehrambenih navika ispitanika između 1991. i 2000. godine. U tom razdoblju znanstvenici su, između ostalog, analizirali koliko su ispitanici pili kave i čaja.
>> Recepti za fine i zdrave čajeve
Tijekom godina ispitivanja dijagnosticirana su 343 nova slučaja glioma (najčešći tumori mozga) i 245 novih slučajeva meningeoma (uglavnom benigni tumori).
No, istraživanje je pokazalo da svakodnevno konzumiranje kave ili čaja smanjuje rizik oboljenja od raka mozga, posebno od glioma, raka središnjeg živčanog sustava koji nastaje u mozgu i/ili leđnoj moždini. Znanstvenici su u istraživanju naveli da 100 mililitara kave ili čaja svakog dana snižava rizik od glioma za 34 posto.
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar