« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 5 mjeseci
MA DA?

Kašalj je, vjerovali ili ne, dobar za vas

Kašalj je važan i složen refleks potaknut nečim što nadražuje grlo ili dišne puteve, poput čestica prašine ili sluzi

Kašljete? Odlično!
Kašljete? Odlično! (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

kašalj

,

lijek za kašalj

Kašalj je jedna od neugodnih posljedica raznoraznih zdravstvenih problema koja nam definitivno najviše ide na živce, više i od kihanja i curenja nosa.

Naravo, svima se to dogodilo, ležite u krevetu i samo što niste usnuli kada vas trgne kašalj. A ako je u pitanju respiratorna infekcija, dobri su izgledi da ćete kašljući provesti pola noći. Koliko god to bilo naporno, kašalj ima svoju svrhu, kažu liječnici. 

Kašalj je važan i složen refleks potaknut nečim što nadražuje grlo ili dišne puteve, poput čestica prašine ili sluzi.

Kašljem, koji služi tome da iz organizma izbaci ono što ga nadražuje, upravlja produžena moždina, dio živčanog sustava s centrima koji kontroliraju automatske vitalne funkcije, poput disanja ili krvnog tlaka. Svjesno razmišljanje za kašalj nije potrebno.

I zato, samo kašljite, kaže liječnica Sabine Gehrke-Beck iz berlinske bolnice Charite. "I tako ga ne možete efikasno suspregnuti". 

Nema dokaza niti da su navodno najsnažniji lijekovi za suzbijanje kašlja, poput kodeina, imalo učinkovitiji od placeba, kaže Gehrke-Beck. Iako priznaje da se s kodeinom bolje spava.

Ali pošto kodein relativno brzo može izazvati ovisnost, ipak preporučuje strpljenje i tople napitke, poput čaja, koji pomažu razgradnji sluzi i lakšem iskašljavanju.

09.02.2018. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh