« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 10 mjeseci
MLJAC!!

Čokolada je pravi lijek, vjerovali ili ne!

Znanstvenici su dokazali da umjereno konzumiranje čokolade za petinu smanjuje rizik od nepravilnog rada srca... ako vas netko pita zašto volite čokoladu :)

Ne dajte se smesti, čokolada je super!
Ne dajte se smesti, čokolada je super! (Arhiva)
Više o

čokolada

,

tamna čokolada

,

zdravlje srca

Čokolada je sigurno najomiljeniji slatkiš na svijetu - čak i oni koji ga nemaju u svojoj kulturi, nakon prvog griza postaju poklonici ovog čuda od kakaa... no, uz sjajan okus i veselje, čokolada često donosi i grižnju savjesti jer, kao, nije zdrava. Što je samo mit, na sreću!

Naravno, ako pretjerujete, ništa nije zdravo, pa ni čokolada, ali između ostaloga znanstvenici su dokazali da umjereno konzumiranje čokolade za petinu smanjuje rizik od nepravilnog rada srca.

Analizirajući podatke o 55 tisuća odraslih Danaca, znanstvenici su ustanovili da konzumiranje od 50 do 170 grama čokolade tjedno za 20 posto smanjuje rizik od fibrilacije atrija. Vodeća autorica studije Elizabeth Mostofsky, voditeljica odjela za epidemiologiju Škole javnog zdravlja u Bostonu, i njezine kolege o svojem su otkriću izvijestile u časopisu Heart. 

Fibrilaciju atrija krakteriziraju izrazito brzi i nepravilni električni impulsi u srčanim pretklijetkama što rezultira smanjenim dotokom krvi u klijetke. 

Pacijenti s fibrilacijom atrija imaju pet puta veći rizik za moždani i dvaput veći rizik za srčani udar. 

Zdrava prehrana jedan je od ključnih čimbenika prevencije te bolesti. U to, po američkim znanstvenicima, pripada i čokolada. 

Oni su analizirajući prehrambene navike 55 tisuća Danaca iz studije provedene od 1993. do 1997. godine, zaključili da umjerena konzumacija čokolade, od 50 do 170 grama tjedno, za 20 posto smanjuje rizik pojave fibrilacije atrija. 

Povećavanjem unosa čokolade korist se smanjila, pa su tako oni koji su jeli 25 grama čokolade dnevno imali 16 posto manji rizik. 

Po doktorici Mostofsky, rezultati sugeriraju da konzumacija malih količina čokolade, posebno crne, koja je bogatija antioksidansima, može biti dobra za srce. 

"Pretjerivanje s čokoladom, međutim, nije preporučljivo jer su mnogi čokoladni proizvodi bogati kalorijama, šećerom i mastima što može dovesti do povećanja tjelesne težine i ostalih metaboličkih problema", rekla je.

08.02.2018. 16:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh