Kardamom - egzotičan, ali sjajan začin
U potrazi za novim okusima mogli biste se odvažiti isprobati začin kardamom, posebice ako volite indijsku kuhinju.
Kardamom je ovaj limunasti začin koji spada u porodicu đumbira stiže iz Indije gdje se koristi od davnina te je osnovni dio njihove tradicionalne kuhinje.
Miješa se s curryijem, čajem pa čak i mesom jer dobro odgovara uz slana i slatka jela. Koristiti se i u ayurvedskoj medicini te kao miris koji opušta i pomaže u rješavanju tegoba.
Kardamom raste u obliku debelog korijena koji može narasti do tri metra visine te ima prostrane izdanke koji mogu doseći do 60 centimetara.
Plod sadrži do 18 sjemenki koje u sebi sadrže eterično ulje i škrob. Upravo sjemenke se koriste za izradu praha crvenkaste ili sive boje koji se koristi kao začin.
Sastav i ljekovitost kardamoma
Kardamom je ljekovit i vrlo dobar za ljudsko zdravlje. Sadrži brojne fitonutrijente te posebno mnogo mangana koji je zaslužan za izgradnju čvrstih kostiju i vezivnog tkiva.
Mangan je inače nužan za pravilan rad mozga i živčanog sustava te metabolizam ugljikohidrata i masnoća. Kardamom sadrži zaista visoku razinu mangana, toliko da se u jednoj žlici ovog začina nalazi 80% dnevne preporučene doze mangana.
Osim mangana, kardamom sadrži vitamine C, B6 te tiamin, riboflavin i niacin. Bogat je kalcijem, magnezijem, željezom, fosforom i cinkom. U sastavu kardamoma su i esencijalna ulja s antioksidacijskim svojstvima.
Upravo zbog ovakvog bogatog sastava su dobrobiti kardamoma velike i s razlogom se koristi kao jedan od pet glavnih ayurvedskih začina uz korijandar, đumbir, kumin i koromač.
Novi komentar