Metro-portal.hr

objavljeno 06.08.2008. 19:50:10

Karadžić želi da Holbrooke svjedoči na Haškom sudu

Traži da se Holbrookeu naredi izlazak pred sud

Richard Holbrooke - zna li nešto za što javnost ne smije čuti?
Richard Holbrooke - zna li nešto za što javnost ne smije čuti? (AFP)

Bivši vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić zatražio je od Haškog suda (ICTY) da pozove bivšeg američkog pregovarača Richarda Holbrookea da svjedoči o njihovu navodnom dogovoru da on neće biti izručen Haškom sudu, prema sudskom dokumentu objavljenom u srijedu.

"Kako bi proces bio pravovaljan, predlažem da (...) naredite Richardu Holbrookeu da iziđe pred vas i kaže pod prisegom je li postojao takav dogovor", piše Karadžić u zahtjevu sucima Haškog suda.

Traži također da se i drugi dužnosnici koji bi mogli svjedočiti o tom dogovoru pojave pred sudom, poput bivše američke državne tajnice Madeleine Albright, bivšeg diplomata Williama Stuebnera i glavnog tužitelja ICTY-a u vrijeme potpisivanja Daytonskog sporazuma (studeni 1995.) Richarda Goldstonea.

Radovan Karadžić (63), optužen za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti tijekom rata u BiH, uhićen je 21. srpnja u Beogradu.

"Što se mene tiče, Holbrooke je obećao u ime SAD-a da mi se neće suditi pred ovim Tribunalom"
Radovan Karadžić
Prema Karadžiću, "ponuda (iz dogovora) je bila sljedeća: trebao sam se povući ne samo s javnih funkcija nego i s onih u stranci i posve nestati iz javnog života, više ne davati intervjue i čak ni objavljivati književna djela."

"U ime SAD-a, Holbrooke je obećao da Srpskoj demokratskoj stranci (SDS) neće biti zabranjeno sudjelovanje na izborima" nakon rata.

Holbrooke je u četvrtak potvrdio da je pregovarao o Karadžićevu odlasku u trenutku potpisivanja Daytonskog sporazuma.

"Trebao se odmah povući sa svoja dva položaja predsjednika srpskog dijela BiH i predsjednika stranke", rekao je Holbrooke. No, odbacio je kao "posve netočnu" "dezinformaciju" da Karadžić "neće biti sudski gonjen".

Karadžić u svom zahtjevu također ponavlja svoju tvrdnju da je Holbrooke želio njegovu smrt. "Jasno je da je, u nemogućnosti da ispuni obveze koje je preuzeo u ime SAD-a, prešao na plan B - likvidacija Radovana Karadžića." (HINA/METRO)

06.08.2008. 19:50:10
http://metro-portal.hr/karadzic-zeli-da-holbrooke-svjedoci-na-haskom-sudu/10595/