« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Karadžić se odbio izjasniti o krivnji

Ne osjeća se krivim

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (AFP)
Više o

Radovan Karadžić

,

Den Haag

Bivši vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić odbio se u petak pred predraspravnim vijećem Haškog suda izjasniti o krivnji prema optužnici koja ga tereti za ratne zločine i genocid.

Budući da se Karadžić odbio izjasniti o krivnji sudac Iain Bonomy, koji predsjeda vijećem, automatski je, prema pravilima suda, u zapisnik unio da se Karadžić ne osjeća krivim.

Karadžić se već na svom prvom pojavljivanju pred sudom u Den Haagu 31. srpnja odbio izjasniti o krivnji rekavši da očekuje novu optužnicu koju je haško tužiteljstvo najavilo.

Karadžić je optužen 1995. pred Haškim sudom zajedno sa zapovjednikom vojske bosanskih Srba Ratkom Mladićem za ratne zločine i etničko čišćenje u BiH, uključujući višegodišnje napade i opsadu Sarajeva u kojem su poginule tisuće ljudi, a par mjeseci kasnije i za genocid u Srebrenici u kojem je u srpnju te godine pobijeno više od osam tisuća Bošnjaka.

Tužiteljstvo je 2000. podiglo protiv Karadžića i Mladića dvije odvojene optužnice, razdvajajući taj sudski predmet.

Tom je optužnicom, napisanom na 27 stranica, Karadžić optužen po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti po ukupno 11 točaka - dvije za genocid, pet za zločine protiv čovječnosti, jednu za tešku povredu Ženevskih konvencija iz 1949. i tri za kršenje zakona i običaja ratovanja koje se odnose na etničko čišćenje.

Nakon 13 godina provedenih u bijegu, Karadžić je uhićen 21. srpnja u Beogradu a Sudu je izručen 30. srpnja. (HINA)

29.08.2008. 18:49:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh