« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

McCain odabrao Sarah Palin za potpredsjedničkog kandidata

Guvernerka Aljaske, socijalna i ekonomska konzervativka

John McCain i Sarah Palin
John McCain i Sarah Palin (AFP)
Više o

John McCain

,

američki izbori

,

Sarah Palin

Republikanski kandidat za američkog predsjednika John McCain, odabrao je malo poznatu guvernerku Aljaske Sarah Palin kao svog potpredsjedničkog kandidata, objavili su dužnosnici njegove kampanje u petak, prenose američke TV mreže.

Dva visoka dužnosnika kampanje objavili su odluku nekoliko sati prije nego što će se McCain i Palin zajednički pojaviti pred biračima na predizbornom skupu u državi Ohio, izvijestio je Fox News.

Palin (44) guvernerka je Aljaske od 2006. godine, kao prva žena i najmlađa osoba na tom položaju. Za svoju dosadašnju politiku uživa 80-postotnu podršku građana Aljaske. Kao gradonačelnica malog grada Wasile i politički 'outsider' na izborima 2006., uspjela je pobijediti republikanskg guvernera Franka Murkowskog na predizborima, te bivšeg demokratskog guvernera u dva mandata Tonya Knowlesa.

U Republikanskoj stranci izgradila je reputaciju kao socijalna i ekonomska konzervativka koja inzistira na strogim etičkim mjerilima za političare.

Godine 2003 i 2004. predsjedavala je državnom Komisijom za zaštitu rezervi nafte i plina, koja upravlja tim ključnim resursima Aljaske. Zalaže se za eksploataciju nafte u Nacionalnom parku prirode na Aljasci, što podržava administracija predsjednika Georgea W. Busha i mnogi ključni republikanski dužnosnici, no ne i senator McCain.

Njezin guvernerski mandat ne protiče bez kontroverzi, pa se tako nalazi pod istragom Kongresa Aljaske zbog optužbi da je otpustila državnog povjerenika za javnu sigurnost jer je odbio dati otkaz u policiji njezinu bivšem šogoru. Majka je petoro djece, od kojih se najstariji sin prošle godine prijavio u vojsku, a najmlađe dijete rođeno je prije četiri mjeseca s Downovim sindromom, izvijestio je CNN.

Rođena je u Idahou, a od 1964. živi na Aljasci. Protestantica je, s diplomom novinarstva sa sveučilišta Idaho. Radila je kao sportski novinar, bila vlasnica tvrtke za sportsku opremu, te vlasnica komercijalne ribolovne tvrtke, navodi se u njezinu životopisu. Članica je Nacionalne puškarske udruge (NRA), a hobiji su joj tipični za Aljasku - lov i ribolov.

Njezin izbor šokirao je mnoge republikanske dužnosnike. Birajući Palin, McCain je preskočio više utjecajnih stranačkih figura koje su posljednjih mjeseci spominjane u užem izboru za mjesto potpredsjednika, među inima guvernera Minnesote Tima Pawlentya, bivšeg guvernera Massachusettsa Mitta Romneya te bivšeg guvernera Pennsylvania Toma Ridgea. (HINA)

29.08.2008. 19:47:52
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh