« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Južna Osetija najavljuje rusko preuzimanje

Dogovorena uspostava vojnih baza

Radnik postavlja znak dobrodošlice na školi u Tskhinvaliju
Radnik postavlja znak dobrodošlice na školi u Tskhinvaliju (AFP)
Više o

Rusija

,

Gruzija

,

Dmitrij Medvedev

,

Južna Osetija

,

Eduard Kokojti

,

vojne baze

Dužnosnici Južne Osetije objavili su u petak da će službena Moskva potpuno integrirati u Rusiju njihov teritorij i na njemu uspostaviti svoje vojne baze, a o čemu će potpisati sporazum 2. rujna, prenose agencije.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev i predsjednik Južne Osetije Eduard Kokojti o budućnosti Južne Osetije razgovarali su ovoga tjedna u Moskvi, rekao je u petak južnoosetski dužnosnik Znaur Gasijev.

Rusija će "u nekoliko godina" ili ranije apsorbirati Južnu Osetiju, a takvo stajalište "čvrsto podupiru obojica predsjednika", kaže Gasijev.

Glasnogovornica Kremlja takvu informaciju nema i odbila ju je komentirati, piše agencija AP.

Agencije AFP i dpa prenose da su Moskva i Chinvali dogovorile uspostavu vojnih bazi.

"Potpisati ćemo s Rusijom sporazum o međudržavnoj suradnji i raspoređivanju ruskih vojnih baza na teritoriju Južne Osetije. Bit će to 2. rujna", rekao je Tarzan Kokojti.

Moskva će u Abhaziji imati dvije vojne baze u Gudauti i Očamširi, a u Južnoj Osetiji u gradu Džavi, javlja dpa pozivajući se na Interfax.

U tim vojnim bazama će reaktivirati postrojenja iz sovjetskog vremena, dodaje dpa.

Moskva je priznanjem neovisnosti Južne Osetije i Abahazije, dviju gruzijskih odmetnutih republika izazvala krizu u svojim odnosima sa Zapadom. Nije, međutim, uspjela ni pridobiti Kinu i četiri bivše sovjetske republike da priznaju neovisnost tih gruzijskih područja. (HINA)

29.08.2008. 13:34:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh