« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
HILLARY CLINTON

Daytonski sporazum temelj je mira i stabilnosti u BiH

Podsjećajući na svoj nedavni posjet Sarajevu, Clinton je kazala kako se uvjerila u značajan napredak koji je ostvaren, ali da ostaje još puno posla za BiH

Hillary Clinton
Hillary Clinton (Getty Images)
Više o

Hillary Clinton

,

BiH

,

Daytonski sporazum

Američka državna tajnica  je u povodu 15. obljetnice sklapanja Daytonskih mirovnih sporazuma s kojima je 21. studenoga 1995. okončan trogodišnji rat u BiH, pozvala novoizabrane čelnike te zemlje da se posvete rješavanju otvorenih ustavnih i drugih pitanja u interesu njezinog napretka.

"Na ovu se obljetnicu sjećamo da je mir postignut gradnjom konsenzusa u područjima od zajedničkog interesa i postizanjem kompromisa za opće dobro. Ohrabrujem novoizabrane čelnike u BiH da razmisle o tim poukama i obvežu se na rješavanje otvorenih ustavnih i drugih pitanja, koja se moraju riješiti kako bi njihova zemlja dalje napredovala", rekla je Clinton u priopćenju koje je objavio State Department.

"Narodi BiH zaslužuju trajnu stabilnost, učinkovito upravljanje i gospodarske izglede. SAD će i dalje biti uz njih, i sve zemlje u regiji, dok nastavljaju prema prosperitetnoj i mirnoj budućnosti", istakla je Clinton.

Prije 15 godina, 21. studenog 1995., svjetski čelnici parafirali su Daytonski mirovni sporazum u bazi Ratnog zrakoplovstva Wright-Patterson kraj Daytona u Ohiu, donoseći kraj razornog rata u BiH, koji je odnio više od 100.000 života i raselio milijune ljudi. "Taj prijelomni sporazum postavio je temelje za preobrazbu balkanske regije i on ostaje znakovito postignuće američke diplomacije. Očekujemo sigurnu i prosperitetnu budućnost za balkanske zemlje kao članice europskih i euro-atlantskih institucija", kazala je Clinton.

Daytonski sporazum, po njezinim je riječima, danas temelj mira i stabilnosti u BiH, koji je pružio okvir za obnovu infrastrukture, povratak izbjeglica i prognanika u svoje domove, te pomogao građanima da nastave normalan život. Američka državna tajnica je istakla kako su "poboljšanje Daytonskog okvira iz 1995., uključujući stvaranje jedinstvene vojske i nove pravne države, te poreznih i carinskih institucija, dodatno unaprijedili upravljanje i omogućili BiH da poduzme prve korake prema članstvu u EU i NATO-u". (hina/metro-portal)

20.11.2010. 21:22:25
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    emin
    21.11.2010. 19:03
    Deyton je garant konclogora za Bosnjake,izgladnjavanje je vece nego u Africi.Sramotan USA cin.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh