« Kultura
objavljeno prije 2 mjeseca i 9 dana
OSVRT

Kaotično rađanje nepredvidljivog svijeta Duška Šibla

Šibl bojom i čudesnim formama pripovijeda priču o nastanku, o stvaranju poznato nepoznatog, o kreacijama i nestancima, o teško zamislivoj budućnosti, o već zaboravljenoj prošlosti

Duško Šibl
Duško Šibl (Arhiva)
Više o

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Duško Šibl

,

slikarsto

U manjoj seriji, u nizu od tri koloristički eruptivna akrila na platnu, 50 x 40 cm, akademski slikar Duško Šibl dosegao je iznimnu dinamiku zbivanja unutar slika, dajući tom kaotičnom svijetu, novom obliku života, koji se upravo rađa, sudbinsku važnost, posebno značenje.

Spektakularni vatromet boja i silne energije koja svojim kracima paluca jezicima poput mitskih čudovišta zmijskog izgleda prekriva cijelu površinu, obilježavajući nastanak promjene i ili kraj postojećega.

Šibl bojom i čudesnim formama pripovijeda priču o nastanku, o stvaranju poznato nepoznatog, o kreacijama i nestancima, o teško zamislivoj budućnosti, o već zaboravljenoj prošlosti.

Što je sa sadašnjim prijelomnim trenutkom, kada se sve i događa?

Opčinjeni smo kolorističkom erupcijom, koja očito ne misli skoro se zaustaviti .

Žestoki potezi svjedoče o snazi ali i nakanama novodošlog svijeta, sve se mijenja, sve nestaje, sve nastaje.

U tom dramatičnom kaosu, koji je sličniji užasu i trajnoj nevolji, osjećamo stalnu napetost, ne smirivanje jer ovo je uznemireni svijet koji će takav ostati zauvijek.

Je li ovo u stvari slika današnjeg svijeta u slobodnoj interpretaciji slikara, zabilježena u pogledu suvremenog čovjeka i njegovog doživljavanja?

Šibl slika strastveno, energično, dok boje slijede njegove zamisli a oblici se adaptiraju prema volji kreatora.

Piše: Miroslav Pelikan
18.02.2024. 17:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh