« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
RAZVOJ ILI STAGNACIJA

Kamo ide hrvatska industrija željeza i čelika?

Industrija željeza i čelika konačno je postala industrijska grana od strateškog značaja za gospodarstvo

Tvornica
Tvornica (Wikipedia)
Više o

željezo

,

hrvatsko gospodarstvo

,

proizvođač čelika

,

čelik

Vlada je na jučerašnjoj sjednici donijela Zaključak kojim se prihvaća Izvješće o stanju u sektoru željeza i čelika, vezano za pripreme za članstvo u Europskoj uniji i jačanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, kojim se definiraju buduće aktivnosti Vlade u pogledu osiguravanja uvjeta za razvoj industrije željeza i čelika u Republici Hrvatskoj, prenosi Hina.

Tim zaključkom se industrija željeza i čelika prepoznaje kao industrijska grana od strateškog značaja za nacionalno gospodarstvo. Vlada RH će s ciljem poticanja razvoja ove industrije preispitati uvjete pod kojima se uvoze proizvodi od željeza i čelika u Republiku Hrvatsku. Jednako tako Vlada RH će poduzeti odgovarajuće mjere i aktivnosti u svrhu stvaranja uvjeta za povećanje izvoza, a osobito uklanjanja antidampinških pristojbi te možebitnih drugih prepreka povećanju izvoza, priopćio je vladin Ured za odnose s javnošću.

Imajući u vidu potrebna značajna ulaganja u ovu industriju, a s ciljem zaštite okoliša i uvjeta života građana na području na kojem se ovakva industrija nalazi, Vlada RH poziva poduzetnike iz ovog sektora da poduzmu odgovarajuće mjere i ulaganja sa svrhom uvođenja novih tehnologija ili modernizacije postojećih kojima se povećavaju standardi zaštite okoliša, osigurava ušteda energije i potiču razvojno-istraživačke aktivnosti u ovom sektoru.

Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva će u narednom razdoblju izraditi Program potpora za ove industrije sukladno važećim propisima o dodjeli državnih potpora i pravnoj stečevini EU, a za koji će se moći prijaviti svi zainteresirani poduzetnici iz ovog sektora, za što će Vlada izdvojiti 50 milijuna kuna.

Za provedbu Zaključka zadužuje se Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva.

21.05.2011. 10:38:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    SportMagazin
    21.05.2011. 13:12
    ide kamo i sva industrija u prah i pepeo
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh