« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina
VELIKI DAN

U more vraćene kornjače koje su bile na liječenju u Puli

Četiri glavate želve su u more puštene povodom Međunarodnog dana kornjača, liječile su se u pulsmom centru

Morska kornjača
Morska kornjača (Wikipedia/Ilustracija)
Više o

morske kornjače

,

kornjače

,

Centar za oporavak morskih kornjača

Ispred Rta Verudica na Verudeli u more su puštene četiri kornjače nakon liječenja u Centru za oporavak morskih kornjača u Puli, prenosi Hina. Glavate želve Eni, Leonu, Munju i Željko-Mirnu ispratilo je mnoštvo Puljana.

Eni, stara oko 10 godina i teška 15 kilograma, u Centar za oporavak morskih kornjača dopremljena iz uvale Polje kraj Pule u rujnu prošle godine. Prošloga listopada kod otočja Brijuni pronađena je Leona, stara između od 5 i 10 godina i teška oko 7 kilograma. Njezina vršnjakinja Željko-Mirna, teška 20 kilograma, u srpnju prošle godine nađena je u luci Portić kraj Peroja, a petogodišnja Munja, teška 3 kilograma, u veljači ove godine pronađena je na Dugom otoku. Nakon tretmana i liječenja danas su one zdrave i sposobne se same brinuti o sebi.

Vraćanje oporavljenih kornjača u njihovo prirodno stanište popraćeno je prigodnim programom: govorilo se o zaštiti morskih kornjača, Protokolu za dojavu i djelovanje u slučaju pronalaska uginulih, bolesnih ili ozlijeđenih strogo zaštićenih morskih životinja; edukatori su posjetitelje akvarija upoznali s barskim, kopnenim i morskim vrstama kornjača, njihovim staništima, načinu životu i opasnostima kojima su izložene.

Posebni gosti bila su djeca iz pulskog vrtića "Moj dan" koja su usvajanjem kornjače Munje dala potporu radu Centra za oporavak morskih kornjača na očuvanju populacije glavatih želvi u Jadranskom moru.

Centar za oporavak morskih kornjača prvi je i jedini u Hrvatskoj. Osnovan je 2006. godine. Djeluje unutar Aquariuma Pula i Udruge Morskog obrazovnog centra Pula.

21.05.2011. 09:03:32
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh