« Zdravlje
objavljeno prije 8 godina i 11 mjeseci
ZNANOST

Kakvi su terapeutski učinci marihuane

Kanabinoidi mogu biti djelotvorni u liječenju kroničnih neuropatskih bolova i grčeva prouzročenih multiplom sklerozom

Marhuana dokazano liječi
Marhuana dokazano liječi (Shutterstock)
Više o

lijek

,

marihuana

,

THC

,

kanabinoidi

Analiza ispitivanja provedena na 6500 sudionika sugerira da je maruhana, biljka koja sadrži psihoaktivnu tvar povezana s promjenljivim poboljšanjem simptoma, ali nijedno kliničko ispitivanje ne uspijeva to dokazati statistički, ocjenjuju znanstvenici u časopisu JAMA.

Autori su zaključili da kanabinoidi mogu biti djelotvorni u liječenju kroničnih neuropatskih bolova i grčeva prouzročenih multiplom sklerozom.

No drže kako su slabi dokazi da marihuana može pomoći oboljelima od raka koji imaju mučninu i povraćanje zbog kemoterapije te osobama koje pate od nesanice i Touretteova poremećaja.

Kada je riječ o tjeskobi i o depresiji, nije primijećeno nikakvo poboljšanje.

Istraživanje pokazuje i povećan rizik od nekih nuspojava, pa i teških.

Najčešći su vrtoglavica, suhoća usta, mučnina, umor, pospanost, euforija, povraćanje, dezorijentiranost, smušenost, gubitak ravnoteže i halucinacije. Istraživači nisu utvrdili nikakvu jasnu razliku između blagotvornog i štetnog djelovanja ovisno o vrsti kanabinoida i o načinu primjene.

Autori napominju da su potrebna "temeljitija klinička ispitivanja kako bi se potvrdio učinak kanabinoida i dodatna istraživanja radi procjene same biljke, budući da nema puno znanstvenih informacija o njezinu djelovanju".

U SAD su 23 savezne države i Washington D.C., savezna prijestolnica, ozakonili primjenu marihuane u medicinske svrhe, a mnoge druge zemlje imaju slične zakone.

25.06.2015. 12:21:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh